Zwarte populieren gaan schippers vertellen hoe de Maas loopt

27 maart om 12:46 • Aangepast 5 april om 02:02
nl
Waterschap Aa en Maas gaat langs de oevers van de Maas tussen Boxmeer en Geertruidenberg (zo'n 100 kilometer) nieuwe zogenoemde bakenbomen planten. Schippers kunnen aan die bomen zien hoe de vaargeul verloopt. De huidige bakenbomen zijn tachtig jaar geleden geplant en zijn veelal aan het eind van hun levensduur.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

Het waterschap is samen met de provincies Brabant, Gelderland en Limburg bezig met het project Meanderende Maas. De Maas op de grens van Brabant en Gelderland is nu gekanaliseerd en heeft overal dijken.

De rivier moet meer ruimte krijgen om extreem hoge waterstanden te kunnen verwerken. Daarom worden hier en daar dijken verwijderd en oevers afgegraven, zodat het rivierwater in de uiterwaarden en overloopgebieden kan stromen.

Dit werk, dat nog jaren gaat duren, is volgens het waterschap een goede aanleiding om de oude Canadapopulieren te vervangen door jonge Europese zwarte populieren, die een veel grotere natuurwaarde hebben.

Ossekamp, Megen en De Waarden
Op oevers waar de rivier ruimte krijgt, komen geen nieuwe bakenbomen te staan. Die zouden namelijk in de weg kunnen staan van het uitstromende rivierwater.

Onder meer bij Ossekamp, De Waarden en Megen (allemaal bij Oss) verdwijnen bomen. Daarvoor moet het waterschap nog een kapvergunning aanvragen.

Het waterschap plant nieuwe bomen op enige afstand van de rivieroevers, zodat de aaneengesloten lijn van bomen wel blijft bestaan. Op andere delen van de Maas gaat het waterschap Europese zwarte populieren planten zodra de oude bomen omwaaien of het begeven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.