Dit zijn de langstzittende burgemeesters van Brabant

28 maart 2023 om 17:04 • Aangepast 5 april 2023 om 02:00
nl
Paul Verhoeven gaat begin volgend jaar met pensioen, na liefst achttien jaar als burgemeester van Heeze-Leende. Dat kondigde hij maandag aan tijdens de raadsvergadering. Met drie ambtstermijnen hield hij het bijna net zo lang vol als zijn collega Hans Gaillard die zaterdag na twintig jaar de ambtsketen neerlegt in Son en Breugel. Samen zijn op dit moment de langstzittende burgervaders van Brabant. Maar zijn het de recordhouders van Brabant? Dat niet.
Profielfoto van Anne van EgeraatProfielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door
Anne van Egeraat & Bert van Doorn
Michel Marijnen (foto: gemeente Roosendaal).
Michel Marijnen (foto: gemeente Roosendaal).

Zo ging ook burgemeester Michel Marijnen in 2010 na twintig jaar als burgemeester van Roosendaal met pensioen. Marijnen kwam in 2008 regelmatig landelijk én internationaal in het nieuws, omdat hij alle coffeeshops sloot. Mede daardoor werd hij in het tijdschrift Binnenlands Bestuur uitgeroepen tot beste burgemeester van Nederland.

Rombouts (rechts) met zijn vrouw en commissaris van de koning Wim van de Donk (foto: Omroep Brabant).
Rombouts (rechts) met zijn vrouw en commissaris van de koning Wim van de Donk (foto: Omroep Brabant).

Een paar jaar later, in 2017, versloeg Ton Rombouts het record van Marijnen door na 21 jaar als burgemeester van Den Bosch af te treden. In die 21 jaar maakte hij onder meer de rellen in de Graafsewijk mee. De rellen, die drie dagen duurden, ontstonden nadat een politieagent een supporter van FC Den Bosch had doodgeschoten.

Rombouts kwam in 1996 naar Den Bosch. Daarvoor was hij de jongste burgemeester van Nederland, in de toenmalige gemeente Wouw. Hij is ook burgemeester van Boxtel geweest.

Jan van Maasakkers (foto: gemeente Gemert-Bakel).
Jan van Maasakkers (foto: gemeente Gemert-Bakel).

Toch komen de bovengenoemde burgemeesters niet eens in de buurt van de recordhouder aller tijden: Jan van Maasakkers. Hij was maar liefst 36 jaar burgemeester. Eerst 21 jaar van Gemert en daarna van de fusiegemeente Gemert-Bakel. Daarvoor was hij burgemeester van Terheijden. Van Maasakkers trad in 2010 af.

LEES OOK: Nestor van de Brabantse burgemeesters vertrekt na 18 jaar

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!