Verlanglijstje voor nieuwe coalitie: 'Bouwen voor studenten en nachtbussen'

28 maart 2023 om 15:02 • Aangepast 5 april 2023 om 02:03
nl
Jongerenafdelingen van zes Brabantse partijen hebben een verlanglijstje gestuurd naar de verkenner die probeert een nieuwe provinciale coalitie te vormen. Ze willen allemaal minder stikstofuitstoot, maar ook dat er meer voor studenten gebouwd worden. Verder vragen ze om goed openbaar vervoer, waaronder een 'thuisbrengbus' die 's nachts van de grote steden naar de kleinere dorpen rijdt.
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

De jongeren van de VVD, Volt, PvdA, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren willen dat er in het coalitieakkoord uitdrukkelijk rekening wordt gehouden met jonge Brabanders. “Het is belangrijk dat de stem van jongeren wordt gehoord."

Ruben Bals (19) is bestuurslid van DWARS Brabant-Zeeland, de jongerenafdeling van GroenLinks. Hij vindt dat de provincie moet zorgen voor goed openbaar vervoer. Met een thuisbrengbus moet de dorpsjeugd ook 's nachts nog thuis kunnen komen. Dat geeft jongeren meer vrijheid.

"De verschillen zijn misschien wel minder groot dan dat we denken."

De provincie moet ook aandringen op meer nachttreinen tussen Brabant, België en Duitsland, zegt Bjorn Beijnon, voorzitter van de Brabantse Volt.

Bals stelt dat de jongerenafdelingen het eens zijn over de doelen, al zijn ze het niet altijd eens over de gewenste aanpak. Neem het verlagen van de stikstofuitstoot. "Over hoe dat moet kunnen we verschillen, maar dat die uitstoot omlaag moet is voor ons allemaal duidelijk."

"We willen allemaal een gezonde toekomst."

Op de vraag of zo'n brief wel nut heeft, kan Ruben Bals heel kort zijn: Ja. "Onze brief laat zien dat de jongerenpartijen in Brabant elkaar op deze punten kunnen vinden. De verschillen zijn misschien wel minder groot dan dat we denken."

Daarom willen de partijen ook meer jongereninspraak. "Jongeren verdienen een vaste plek aan tafel, zeker op belangrijke onderwerpen. Daar moet de provincie ook werk van maken. We willen allemaal een gezonde toekomst."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!