Video

Otter is nu écht terug in de Biesbosch: haarscherp te zien op camerabeelden

29 maart 2023 om 08:40 • Aangepast 7 april 2023 om 02:00
nl
De otter is voor het eerst sinds 1960 terug in de Biesbosch. Een wildcamera heeft de otter in het natuurgebied meerdere keren vastgelegd. Tot grote vreugde van Staatsbosbeheer.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Vorig jaar gingen de harten van natuurliefhebbers al sneller kloppen toen Lillian Lafleur uit Uden een filmpje maakte van een zwemmende otter. Die video was voer voor discussie: want was dit wel écht een otter? Dat kon niet met zekerheid worden gezegd.

Nu is die zekerheid er wel. Scherpe beelden van een wildcamera laten een otter in de Biesbosch zien. “Het lag in de lijn der verwachting, de spanning nam toe en nu is het eindelijk zover. De otter is terug in de Biesbosch. Deze soort heeft een plek in dit geweldige gebied meer dan verdiend”, schrijft Staatsbosbeheer op Facebook.

Sinds 2014 staan er wildcamera’s in het natuurgebied om allerlei dieren vast te leggen. Dat de otter nu op beelden te zien is, zorgt voor blijdschap. “Jarenlang geduld is beloond. Hoe mooi is dit!”

"Laten we hopen dat er een dame op afkomt."

Harm Blom is boswachter in de Biesbosch. Hij is vanzelfsprekend in zijn nopjes nu de otter is gezien. "Het gebeurt vaker dat mensen denken een otter te zien. Maar we willen 100 procent zekerheid en die is er nu."

Blom hoopt dat de otter in de Biesbosch blijft. "Dit lijkt een mannetje te zijn en de mannetjes staan bekend om hun grote territorium. We hopen dat dit mannetje de Biesbosch ontdekt als ideaal leefgebied, dat hij blijft en vervolgens een vrouwtje gaat lokken met zijn geurtjes. Otters hebben een sterke neus, dus laten we hopen dat er een dame op afkomt."

Volgens de boswachter voldoet de Biesbosch aan alle eisen van de otter. "Er is veel vis, stille wateren en er zijn voldoende schuilplekken."

Boswachter Harm Blom (foto: Raymond Merkx).
Boswachter Harm Blom (foto: Raymond Merkx).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!