Video

Is de otter echt terug in de Biesbosch? Discussie onder natuurliefhebbers

6 juni 2022 om 18:00 • Aangepast 7 juni 2022 om 15:53
nl
Een filmpje van een zwemmende otter in de Biesbosch: nieuws dat vorige week door natuurliefhebbers enthousiast, maar hier en daar ook met scepsis werd ontvangen. "Eerst zien dan geloven”, is de reactie van Biesboschkenner Marjon van Kuijk. “Ik twijfel niet”, is de tegenovergestelde reactie van natuuronderzoeker Ronald van Jeveren. “Dit is voor de volle honderd procent een otter op het bewuste filmpje.”
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Lillian Lafleur uit Uden had vorige week de primeur. Tijdens een vaartochtje in het natuurgebied zag ze wat zwemmen dat later een otter bleek te zijn. Ze pakte haar telefoon, maakte een filmpje en de rest is geschiedenis.

"Dit lijkt een realistisch verhaal.”

“Ik heb de beelden ook bekeken”, vertelt de gepensioneerde Biesboschboswachter Jacques van der Neut. “Ik heb het kopje in het filmpje keer op keer bekeken én mijn oordeel is dat het niet onmogelijk is. Het past ook in eerdere meldingen, dit lijkt een realistisch verhaal.” Historicus en natuurkenner Wim van Wijk, die heel wat boeken over de Biesbosch heeft geschreven, is ook om. “Ik heb het filmpje gezien en dit is een otter en géén bever, zoals sommigen beweren.”

Marjon van Kuijk, die eerder dit jaar de Biesbosch Natuurprijs kreeg toegekend is wat sceptischer. “We verwachten hem al langer, maar de Biesbosch ligt ingeklemd tussen vier grote snelwegen. Dat is een enorm moeilijk te nemen barrière voor zo’n beest. Zolang ik hem niet met eigen ogen heb gezien blijf ik terughoudend in mijn reactie. Maar er zijn ook eerdere meldingen geweest, dus wie weet.”

“Nu zijn veel mensen blij met de terugkeer van de otter”, vertelt historicus Van Wijk. “Maar, er was ook een tijd dat de otter de nummer één vijand was van de vissers. Uitgezette fuiken in de Biesbosch werden door otters beschouwd als een lopend buffet. Ze gingen erin, pakten waar ze zin in hadden en vernielden daarbij heel vaak ook de fuik. Er werd dan ook volop op otters gejaagd.”

Een otter
Een otter
"Dit is echt een otter, het is een enorme ecologische aanwinst."

“Bij het zien van het filmpje waren er ook deskundigen die dachten dat het ging om een beverrat”, vertelt natuuronderzoeker Van Jeveren. “Maar dit is echt een otter, het is een enorme ecologische aanwinst. De otter komt in een uitstekend gebied met genoeg voedsel. Uiteraard hoop ik dat de otter zich ook laat zien bij één van de twaalf opgestelde wildcamera’s in de Biesbosch. Met die camera’s doen we onderzoek naar de diversiteit en populatie van diersoorten in de Biesbosch.”

Vogelspotter Dirk van der Made, die dag in dag uit in de Biesbosch op stap is, weet het ook héél zeker. “Dit is een otter.” De vogelspotter is wel bezorgd over de drukte in het natuurgebied. “Het is een schuw dier, maar mensen op het water hebben soms zelfs maling aan afgezette kreken. Ik zag net nog een paar jongeren suppen in een kreek waar je niet mag komen. Heel Jammer.”

"De jacht op otters was ook een vorm van broodwinning."

Toeval of niet: recent is ook het boek ‘Otter en otterjagers in de Biesbosch’ opnieuw uitgegeven. “In dat boek”, vertelt Wim van Wijk. “Staat ook een portret van de laatste ottervanger van de Biesbosch. Dat was Frans van der Pluijm uit Hank, geboren in 1890 en overleden in 1978. De jacht op onder meer otters en hazen was ook een vorm van broodwinning voor hem. Het wild werd verkocht en de opbrengsten waren nodig om het gezin van elf mensen te onderhouden.”

LEES OOK: Otter gespot in de Biesbosch: 'We zagen hem zwemmen tijdens familie-uitje'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!