13 Lichte Brigade in Oirschot gaat op in Duits leger

30 maart 2023 om 06:00 • Aangepast 7 april 2023 om 02:00
nl
Nederland en Duitsland zetten een nieuwe stap in de samenvoeging van hun legers. De 13 Lichte Brigade in Oirschot gaat donderdag op in de Duitse 10e Pantserdivisie. Daarmee valt dan het overgrote deel van de militairen van de Nederlandse landmacht onder Duits bevel.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

Binnen de NAVO werken beide landen al tientallen jaren samen:

  • 1995: oprichting van het Duits-Nederlandse legerkorps met hoofdkwartier in Münster.
  • 2014: De 11 Luchtmobiele Brigade wordt onderdeel van de Division Schnelle Kräfte.
  • 2016: De 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte wordt onderdeel van de 1e Duitse Pantserdivisie.

De ontwikkeling is versneld door de oorlog in Oekraïne. Door de samenvoeging moeten legers van beide landen worden versterkt. Opleiden en oefenen gebeurt gezamenlijk. Dat is ook het doel bij de inkoop van materieel. Dat is goedkoper en het moet er ook voor zorgen dat er veel minder verschillende wapensystemen komen. Daardoor moet samenwerking makkelijker worden.

Grote steun
Dat de legereenheden opgaan in de Duitse divisies betekent niet dat de zeggenschap uit handen wordt gegeven. Nederland blijft beslissen over de inzet van zijn eigen militairen. In de politiek is grote steun voor deze bundeling van krachten.

Niet alle onderdelen van de landmacht gaan trouwens samen met de Duitsers. Het Korps Commandotroepen blijft zelfstandig opereren.

Eenheidsvlag
In Veitshöchheim in Duitsland wordt donderdag de eenheidsvlag van de 13 Lichte Brigade uit Oirschot symbolisch overgedragen. Bij die ceremonie zijn defensieminister Kajsa Ollongren en haar Duitse collega Boris Pistorius aanwezig.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!