Eefje baalt van statiegeld op blikjes: ‘Dit kost mijn bedrijf de kop'

31 maart om 17:38 • Aangepast 13 april om 02:04
nl
Vanaf zaterdag moeten we ook voor blikjes drinken statiegeld betalen. Goed voor het milieu, maar ondernemer Eefje Schuermans baalt ervan. Ze verkoopt goedkope frisdrankblikjes in grensdorp Baarle-Nassau en heeft vooral klanten uit België. Maar daar zit nog geen statiegeld op blikjes en dus vreest ze dat de Belgen straks wegblijven.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

“Ik vind het belachelijk”, zegt Eefje. "Mijn winkel ligt op twee meter van de grens en negentig procent van mijn klanten zijn Belgen. Daar hoeven ze geen statiegeld te betalen. Trek de hele EU gelijk en wacht er nog even mee.”

“Sommigen willen de blikjes nu best bewaren, maar in de zomer gaat het stinken."

Eefje vraagt voor een tray van 24 blikjes nu 12 euro. Daar komt 3,60 euro aan statiegeld bij. “Dan moeten ze op en neer gaan rijden om dat geld terug te krijgen en kunnen ze het net zo goed daar in de supermarkt kopen”, zegt ze.

“Sommigen hebben al gezegd dat ze de blikjes nu best willen bewaren, maar in de zomer gaat het stinken en krijg je ongedierte. Dat gaan ze niet doen.”

De geboren Tilburgse woont al zestien jaar in België. Ze is vijf jaar geleden met haar blikjeswinkel gestart. Voor een familiefeestje had ze te veel ingekocht en toen ze de rest op Facebook probeerde te verkopen, bleek het een gat in de markt. Ze koopt blikjes in uit het buitenland, waardoor ze de prijs laag kan houden.

"Zolang ik nog voor mezelf kan werken, wil ik het volhouden.”

Eefje heeft de afgelopen dagen massaal extra blikjes zonder statiegeldlogo ingekocht, omdat deze ook na 1 april nog verkocht mogen worden. Als die op zijn, moet zij er ook aan geloven. “Acht pallets, meer ruimte heb ik niet. Maar zolang wil ik het volhouden.”

België wil vanaf 2025 statiegeld invoeren op blikjes, maar voor Eefje duurt dat te lang. “Er is een stormloop op blikjes zonder statiegeldlogo, dus de groothandel is straks leeg. Dan kan ik dus geen goedkope blikjes meer verkopen. Dan moet ik stoppen met m’n bedrijf en moet ik op zoek naar ander werk bij een baas.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.