Na de dood van haar man blijkt dat Evelines baby een zeldzame ziekte heeft

3 april 2023 om 19:00 • Aangepast 12 april 2023 om 02:00
nl
Door een bizarre opeenstapeling van tegenslag staat de 40-jarige Eveline van Ham uit Eindhoven het water aan de lippen. Als anderhalf jaar geleden haar 44-jarige man overlijdt aan slokdarmkanker, komt ze er alleen voor te staan met drie kleine kinderen. Niet veel later blijkt hun pasgeboren zoontje Olivier een zeer zeldzame aandoening te hebben. Daardoor heeft hij achterstand in zijn ontwikkeling en hevige epileptische aanvallen.
Profielfoto van Willem-Jan SchampersProfielfoto van Studio040
Geschreven door
Willem-Jan Schampers & Studio040

Olivier komt door zijn aandoening in het ziekenhuis terecht. Eveline beseft dan dat zij iets moet gaan regelen voor haar drie kinderen Bent, Beertje én Olivier. “Een spaarpotje voor als ze willen gaan studeren. Maar ook voor bijvoorbeeld een aanbouw aan het huis. Het is immers onbekend of Olivier ooit gaat lopen of praten. Hij heeft dus altijd hulp en ruimte nodig", zegt Eveline tegen Studio040.

Eveline merkt dat door intensieve zorg voor Olivier haar sociale netwerk enigszins uitgeput begint te raken. "Ik ben dus voor een groot deel op mezelf aangewezen. Ik kan nog steeds rekenen op buurtgenoten, maar verder gaat iedereen logischerwijs zijn eigen weg. Ik merk dat ik het vooral moet hebben van professionele hulp."

"Ik krijg nu pas de tijd om te rouwen om Dave."

Ze is dan ook heel blij dat Olivier sinds kort terecht kan bij Villa ExpertCare in Waalre. Daar wonen of logeren kinderen met een ernstige of chronische ziekte. "Dat is een hele verlichting voor mij. Er ontstaat nu wat ruimte voor mezelf. Ik krijg nu pas de tijd om te rouwen om Dave."

Nu Olivier niet meer thuis woont, kan ze ’s nachts eindelijk weer eens doorslapen. Toch heeft ze elke dag weer het gevoel dat ze moet overleven. "Ik kan niet huilen. Ik kan niet schreeuwen. Steeds ben ik in mijn achterhoofd alweer bezig met Bent en Beertje. Zij vragen natuurlijk ook de nodige aandacht. Ik wil ze liefde geven en geen hysterische moeder, die het allemaal niet meer weet. Epilepsie verstoort het leven van ons allemaal."

Voor werken is het nog te vroeg, geeft Eveline eerlijk toe. “Ik wil heel graag weer aan de slag, maar de onrust en zorgen rond Olivier zijn nog te groot. Eerst moet de juiste anti-epileptische medicatie worden bepaald."

"Ik kom nergens aan toe en ik heb ook nauwelijks sociale contacten."

Eveline mist haar werk, niet alleen vanwege de inkomsten, maar ze wil ook graag weer onder de mensen komen. "Mijn wereld is nu erg klein. Ik kom nergens aan toe en ik heb ook nauwelijks sociale contacten. Ik sta constant aan."

Op 5 november vorig jaar, precies een jaar na de uitvaart van Dave, bleef Olivier in zijn epileptische aanval hangen. "Er waren allerlei artsen in huis en even verderop stond een traumahelikopter. Er werd een beademingsbuis is zijn luchtpijp aangebracht en hij werd naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij 24 uur in kunstmatige coma gehouden."

Daarom wil Eveline nu graag een epilepsiehond voor haar zoon. "Het is heel belangrijk dat we op tijd weten wanneer hij een aanval krijgt. Zo'n hond is getraind om mensen met epilepsie te helpen. Zij kunnen aanvoelen wanneer er een aanval aankomt en hebben geleerd om dan iemand te waarschuwen. Bovendien kunnen zij iemand naar een veilige plek brengen."

"Soms vraag ik me wel eens af hoe ik dit allemaal heb kunnen volhouden."

Deze honden zijn wel erg duur. "De aanschaf kost zo'n 21.000 euro", vertelt Eveline: "Het is me nog onduidelijk of ik dit zelf moet betalen of dat de gemeente of zorgverzekering meebetaalt.”

Eveline klinkt emotioneel. "Het ene moment was ik bezig met het einde van Dave en het andere moment met de start van Olivier. Soms vraag ik me wel eens af hoe ik dit allemaal heb kunnen volhouden."

Eveline
Eveline

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!