Video

Anwar overleeft treinramp: 'Maar ik zit nog wel na te trillen'

4 april 2023 om 18:16 • Aangepast 13 april 2023 om 02:02
nl
Anwar Akrouh uit Roosendaal heeft een dag vol emoties achter de rug. De twintiger zat dinsdag in de nachttrein die tussen Leiden en Den Haag ontspoorde. De machinist van een kraan die door de personentrein én een goederentrein werd geraakt, kwam hierbij om het leven. Anwar, die in Leiden studeert, kwam met de schrik vrij. Toen hij later op de dag thuiskwam, moest hij wel bijkomen. “Ik ben nog steeds aan het natrillen.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Anwar Akrouh zat in de nacht van maandag op dinsdag met nog zo'n 50 mensen in de trein. Tegen half vier hoorde hij een harde knal. Daarna werd alles anders.

“Ik werd ineens op mijn bank door elkaar geschud en het werd donker. Het enige wat ik nog zag, waren lichtvonken. Ik ben direct mensen gaan helpen”, liet hij weten aan Omroep West.

"Ik was bang dat de trein zou ontploffen."

Volgens de oud-leerling van het Norbertus College en het Norbertus Gertrudis Lyceum in Roosendaal was het één grote chaos in de trein. “Je hoorde mensen schreeuwen. Het enige wat ik dacht: 'We moeten zo snel mogelijk de trein uit, voor er iets anders gebeurt.' Ik was bang dat de trein zou ontploffen, dus ik wilde er zo snel mogelijk uit.”

Thank God was er geen brand in de trein zelf”, vertelde Anwar bij Radio 1. “Ondertussen had ik een heel lieve vrouw van 112 aan de lijn. Die heb ik een halfuur gesproken. In de tussentijd heb ik geprobeerd om iedereen te helpen.”

"Zijn benen waren een soort spaghettislierten geworden."

Zo kwam Anwar uit bij een man die bekneld zat. “Hij sprak geen Nederlands, maar het werd me snel duidelijk dat hij gewond was. Hij zat vast en zijn benen waren een soort spaghettislierten geworden. Ik heb zo goed mogelijk geprobeerd hem te helpen.”

Anwar liep daarna verder door de trein. “Ik hoorde ineens ergens geluid vandaan komen en schrok me dood. Ik dacht: 'Ho, de machinist zit nog in de trein en kan er niet uit.' Hij zat opgesloten en was aanspreekbaar, maar was helaas wel gewond. Ik heb het machinistenhokje gezien. Het was verschrikkelijk. Ik weet niet hoe die meneer het heeft overleefd, maar hij had een engeltje op zijn schouder.”

Inmiddels waren ook omwonenden in actie gekomen. "Die hebben ons ondersteund. Ik ben er heel dankbaar voor dat ik bij hen binnen kon zitten. Lekker warm, want ik had geen jas meer en het was superkoud buiten.”

"Je zoekt het zelf maar uit, kon dat niet beter?"

Anwar werd met andere passagiers die niet gewond waren met een bus weggebracht. Daar heeft hij wel vragen over: "We zijn bij Den Haag GS uitgestapt en toen was het: je zoekt het zelf maar uit. Ik woon in Den Haag, maar er zijn mensen die hierdoor een trauma hebben opgelopen en daarna nog een trein moesten pakken. Kon dat niet beter?"

Anwar kwam dinsdagmiddag thuis. "Ik heb in bed wel een traantje moeten laten toen ik hoorde dat iemand is overleden. Ik heb vandaag alles afgezegd. Ik ben nog steeds aan het natrillen, maar ik weet dat er mensen heftiger aan toe waren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!