Groene tuin is gezond: "Maar tegels achter het huis zijn lekker makkelijk"

5 april 2023 om 19:00 • Aangepast 13 april 2023 om 02:02
nl
Mensen met een grote en groene tuin zijn gezonder. Dit blijkt uit een onderzoek waarvan woensdag de resultaten zijn gepresenteerd. Toch kiezen veel mensen voor een tuin die van voor tot achter vol ligt met tegels. “Maar wij zijn gewoon gezond hoor", zeggen Guus en Til van Tetering uit Tilburg.
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

Het onderzoek is uitgevoerd door milieu-onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en gezondheidsonderzoekers van het instituut NIVEL.

Ze koppelden informatie van luchtfoto’s aan anonieme dossiers van huisartsen. Daaruit blijkt dat een tuin van meer dan 50 vierkante meter goed is voor je gezondheid. De bewoners hebben minder last van hartziekten, beroerten en hersenbloedingen.

"Onze kleinkinderen kunnen lekker spelen in onze achtertuin."

Maar zo’n lap grond is best veel werk. Midden in het Tilburgse Broekhoven wonen Guus en Til. Hun tuin ligt vol met tegels. “Eerst hadden we steentjes, maar daar groeide veel gras en mos op. We waren er vaak dagen mee bezig, want dat was niet zo mooi. Het mos werd ook glad en dat was best gevaarlijk.”

“We hebben vier kleinkinderen. Op straat vind ik het te gevaarlijk en door de tegels kunnen zij lekker spelen in onze achtertuin. De oudste kan hier lekker rondfietsen. Dat is genieten. We gaan vaak met ze naar de kinderboerderij of de bossen. Zo blijven we gezond.”

Guus en Til van Tetering met kleinzoon.
Guus en Til van Tetering met kleinzoon.

Om de hoek woont Frans Blakenburg. Hij geniet lekker van de zon op een bankje in zijn stenen voortuin. “Zo lang als wij hier wonen, hebben we alleen maar tegels. In de voortuin is het handig, want dan kun je de auto parkeren. In de achtertuin kan ik in de zomer mooi het zwembad opzetten.”

“Wij zijn niet van die tuinmannen, want daar geven wij niet zoveel om,” zegt Frans al lachend. “Ik ben al jaren bezig om in de tuin planten te zetten, maar dat komt er niet van. Ik ben niet helemaal gezond, maar dat heeft niets met de tuin te maken. Ga voor groen wel naar de bossen.”

“Ons dakterras is klein en dus is er weinig onderhoud."

Jan Glorius en Ton van Leest hebben misschien wel de kleinste en groenste tuin van Broekhoven. “De tuin is niet groot, maar we zitten lekker dicht bij het centrum. Dertig jaar geleden hebben we de tuin aangelegd en daar zijn we nog steeds heel blij mee.”

De mannen zitten graag op het dakterras. “Het is klein en dus is er weinig onderhoud. Hierdoor houden we genoeg tijd en energie over om andere leuke dingen te doen, zoals wandelen en een wijntje op het dakterras. Dat is gezonder dan wanneer je veel moet schoffelen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.