Paasvuur in Budel een stuk kleiner: 'Kan zomaar de laatste keer zijn'

8 april 2023 om 12:46 • Aangepast 18 april 2023 om 02:02
nl
Tientallen vrijwilligers zijn zaterdag in de weer om in een weiland aan de Voorterdijk in Budel een mooi paasvuur op te bouwen. “Het kan zomaar de laatste keer zijn”, verzucht organisator Rens Cardinaal van Jeugdclubs Budel als hij naar de stapel kerstbomen in het veld kijkt. De paasvuren liggen onder vuur omdat ze te veel stikstof zouden uitstoten.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

De onderlinge strijd wie het grootste vuur kan bouwen, is zo onderhand wel verleden tijd. En dat is voor de enthousiaste vrijwilligers in Budel toch wel balen. “Eerst was het te droog, toen was er te veel wind en nu krijgen we met stikstof te maken.”

Het paasvuur is onderdeel van een mini-festival met tenten, een bar, springkussens en brandhout dat zaterdagavond in de hens wordt gezet. Dat gebeurt dit jaar voor de vijfde keer, maar zou ook zomaar voor het laatst kunnen zijn. Rens baalt daar best van: “Vuur vindt iedereen leuk, hè. Ik ook.”

"We zijn een stuk onder de maximale uitstoot zitten."

Maar dat vreugdevuur is niet helemaal meer van deze tijd. Door een aantal kuub aan kerstbomen in de hens te zetten, stoot je namelijk nogal wat stikstof uit. Meer dan met vuurwerk, bijvoorbeeld.

Daarom hebben ze het vuur op de Voorterdijk in Budel dit jaar flink ingeperkt. “We kregen onze maximale uitstoot te horen. Daar zijn we nog een stuk onder gaan zitten, voor de zekerheid”, vertelt vrijwilliger Joost Kuipers. Ze willen vooral een feest voor het dorp houden, zegt hij. Of daar wel of geen vuur bij zit, is bijzaak.

“De competitie leeft hier minder, maar het is wel de sport.”

“Die competitie die ze bij de paasvuren in het oosten van het land hebben, leeft hier wel echt minder”, zegt Joost. “Maar in eerste instantie was dat natuurlijk wel de sport.”

De organisatie zou het dus jammer vinden als het paasvuur voor hen is uitgeblust, maar het is ook wel weer begrijpelijk. Rens: “Het is een trekpleister, maar voor ons geen traditie. Dan moeten we maar iets anders bedenken. Meer vuurwerk, bijvoorbeeld." Afwachten of dat wél mag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!