Video

Glazenwassers Bart en Ritchie zijn TikTok-beroemdheden met flauwe grappen

9 april 2023 om 18:00 • Aangepast 18 april 2023 om 02:00
nl
Met ruim 80.000 volgers mag je Bart uit Geldrop wel een TikTok-beroemdheid noemen. De flauwe grappen die hij met zijn collega Ritchie vertelt vanuit zijn glazenwasserbus gingen opeens viral: sommige video's werden een miljoen keer bekeken. Nu wil hij ook andere dromen najagen, maar hij vergeet niet waar hij vandaan komt. "Ik krijg soms de vraag of ik mijn Brabants niet kan ondertitelen."
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

De 35-jarige glazenwasser uit Geldrop was nooit zo met sociale media bezig, tot een collega tegen hem zei dat TikTok wel iets voor hem zou zijn. Tussen gekke dansjes en video's zag hij weinig mensen die gewone flauwe grappen vertellen. En laat dat nou net zijn specialiteit zijn.

Hoe je ze ziet in de video's, zo zitten Bart en Ritchie (33) altijd samen in de bus. Tussen het glazen wassen door zitten ze altijd te dollen. "Als we weer eens om elkaar zitten te lachen, pak ik tegenwoordig mijn telefoon en neem ik het op voor TikTok."

Dat leverde ruim 250 video's op zijn account Puberbrein op. Een toepasselijke naam, vindt Bart: "We hebben samen ook echt een puberbrein, het kind blijft altijd in ons."

"Ik kom nu eenmaal uit Brabant."

Wat begon als tijdverdrijf tijdens de momenten in de bus, werd al snel een daverend succes. "BN'ers als Fred van Leer en StukTV deelden video's", vertelt hij enthousiast. Dat werkte een beetje verslavend, geeft hij toe: "Ik bleef maar kijken en de pagina verversen."

Zijn Geldropse identiteit verstopt hij trouwens niet. De grappen worden gewoon in het plat Brabants gemaakt. "Ik krijg soms berichtjes van mensen of we de video's kunnen ondertitelen", lacht Bart. "Maar dat doen we niet hoor. Take it or leave it, ik kom nu eenmaal uit Brabant", zegt hij stellig.

Het TikToksucces was het startsein voor een nieuwe periode voor Bart. "Op mijn vijftiende knoeide ik in een programma op de computer om muziekstukken te maken. Het was eigenlijk slecht", geeft hij lachend toe. Maar het was wel de start van een droom als dj.

"En nu ga je er gewoon voor."

"Ik dacht altijd: ik word toch nooit bekend. Dit gaat me niet lukken." De TikTokervaring bracht daar verandering in. "Het liet me zien dat het zomaar anders kon gaan. Mijn vriendin, met wie ik al twintig jaar een relatie heb, zei: 'En nu ga je er gewoon voor'." Dat deed hij. Na flink oefenen, video's kijken en leren van vrienden staat hij sinds 2022 steeds vaker op het podium als DJ B-FOUR.

Net als zijn TikTokavontuur ging dat rap. "Ik ben gewoon heel brutaal kleine festivals in de buurt gaan aanschrijven. Ik heb best een groot netwerk door TikTok, dus sloot ik een deal met de festivals: ik help hen met de kaartverkoop als ik een plek krijg op hun podium", klinkt het ondeugend.

Festivals als Camping Kitch en Knaltibal gingen overstag en zo stond hij binnen een jaar op hetzelfde podium als Mr. Polska, Mart Hoogkamer en Je Broer.

"Muziek is een soort medicijn, ik hoop dat ik hetzelfde geluksgevoel in anderen naar boven kan halen."

Dat muziek meer is dan een mooi plaatje, merkte Bart als kind al. "Mijn ouders zijn uit elkaar en dat is niet helemaal goed gelopen. Muziek luisteren hielp me om positief te blijven", vertelt hij. "Het raakt je op een manier en ik hoop dat ik dat ook bij mijn fans kan doen: muziek als medicijn."

Bart en Ritchie werden gevraagd om een fan te verrassen voor haar verjaardag
Bart en Ritchie werden gevraagd om een fan te verrassen voor haar verjaardag
Bart deelt het podium met zijn voorbeeld: rapper Jebroer.
Bart deelt het podium met zijn voorbeeld: rapper Jebroer.
DJ B-FOUR op het festival Knaltibal.
DJ B-FOUR op het festival Knaltibal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.