Koeien met stroomstootwapens en rieken mishandeld: NVWA legt bedrijf stil

11 april 2023 om 10:35 • Aangepast 10 mei 2023 om 01:05
nl
De NVWA heeft veehandel Dane in Oudemolen stilgelegd. Van de overheidsdienst mag dit bedrijf voorlopig geen vee meer vervoeren, omdat uit geheime opnames van dierenbeschermingsorganisatie Ongehoord blijkt dat koeien daar mishandeld worden voor ze op transport gaan.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Op de beelden is te zien hoe de koeien met stroomstootapparaten en rieken in een vrachtwagen worden gedreven. Meerdere mensen zijn bezig om de zieke en verzwakte beesten zo snel mogelijk op transport te krijgen.

Dane is een verzamelcentrum waar vee op transport gaat naar vooral slachterijen. Volgens de NVWA zijn de filmpjes die in Oudemolen werden gemaakt "directe aanleiding om de erkenning van dit bedrijf te schorsen". De NVWA had dit bedrijf al een tijdje in beeld en onder aangescherpt toezicht geplaatst.

Bij het bedrijf wil niemand een reactie geven. "We zullen het wel zien, de instanties zullen wel komen dan", is het enige dat een medewerker kwijt wil over het stilleggen van het bedrijf en de mishandeling van de dieren.

De NVWA bekeek de beelden al voor publicatie en noemt ze 'schokkend en volstrekt onacceptabel'. "De mensen die te zien zijn op deze beelden voldoen overduidelijk niet aan hun plicht om dieren met respect te behandelen en te vervoeren. Het is helder dat de dieren op deze beelden absoluut niet transportwaardig zijn, maar juist zorg nodig hebben."

Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals meldt deze week naar aanleiding van de beelden aangifte te zullen doen van dierenmishandeling en overtreding van regels uit de Europese Transportverordening.

Ongehoord registreerde in vier transportcentra in Nederland en België, zoals ze het zelf omschrijft. "Moederkoeien die niet meer konden lopen, ziek waren, kreupel of doodsbang. Ook met kalfjes van amper twee weken oud wordt niet zachtzinnig omgegaan. Ze worden geslagen, getrapt en opgedreven met stokken en stroomstootwapens. "

Volgens een woordvoerder van Ongehoord mogen zieke dieren helemaal niet op transport. "We hebben in België dieren gezien, die uit Oudemolen kwamen. Die zijn daar met open wonden en builen gewoon op transport gezet. Voor een boer betekent dit dat hij nog wat geld krijgt voor de slacht in plaats van kosten voor een veearts. En de pakkans is nihil."

Hooivork
Ongehoord rept verder van het duwen en trekken aan oren en snuit bij ernstig zieke koeien, het verslepen van een ernstig ziek dier aan staart en poten, stroomschokken bij ernstig zieke koeien, het sleuren van dieren met touwen, een heupklem en van het prikken met een hooivork.

Ongehoord heeft ook documenten opgevraagd waaruit volgens een woordvoerder blijkt dat toezichthouders in België en Nederland exportcertificaten afgaven voor zieke, gewonde, kreupele of hoogzwangere runderen, die volgens de regels eigenlijk niet meer vervoerd mochten worden.

De NVWA ziet haar beeld bevestigd dat "er bij een aantal verzamelcentra zaken ernstig fout gaan". Daarom zijn regels en toezicht alweer verder aangescherpt. Ze houdt 'risicogericht' toezicht: bepaalde verzamelcentra worden vaker geïnspecteerd. Maar de NVWA "kan niet overal op ieder moment zijn om in te grijpen. De sector heeft een eigen verantwoordelijkheid om goed met dieren om te gaan en ze te beschermen."

Caroline van der Plas van BBB was eerder goed te spreken over veehandel Dane in Oudemolen:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!