Anne (14) beklom al in haar kinderwagen de Alpe d'Huez: 'Nooit meer kanker'

31 mei om 13:00 • Aangepast 30 juni om 02:01
nl
Anne van Dongen (14) uit Chaam bedwong al in de kinderwagen de Franse berg Alpe d'Huez. Deze donderdag doet ze voor de tiende keer mee aan het mega-evenement Alpe d'HuZes om geld op te halen voor de kankerbestrijding. "Als baby was ik nog net te jong", lacht ze.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Een hellingspercentage van gemiddeld 8 procent en 21 haarspeldbochten. De tiener ligt er niet wakker van. "Ik wil dit jaar drie of vier keer omhoog fietsen." Als ze de berg op ploetert, denkt ze aan haar overleden vriend John en zieke vriend Bart.

"Bart wordt steeds zieker. Echt afschuwelijk."

Hoewel ze nog jong is, zag ze van dichtbij wat kanker kan doen. Familievriend John Cornelissen herstelde eerder van nierkanker, maar werd opnieuw ziek. "Dat was echt verschrikkelijk. Ik wil dat niemand meer zo ziek wordt." John overleed toen Anne negen was. "Hij zou dit echt geweldig vinden.”

Een paar weken geleden kreeg een andere vriend de diagnose acute leukemie: de 25-jarige Bart. "Dat is echt heel heftig." Ook hij is een fanatieke deelnemer aan de Alpe d'HuZes, waar Anne hem goed van kent. "Hij wordt steeds zieker. Echt afschuwelijk hoe hij het heeft."

"Iedere dag naar school fietsen is een goede training."

Genoeg redenen om mee te doen dus. Elke dag fietst Anne vanuit Chaam 17 kilometer naar haar school in Breda en ook weer terug. "Dat is een goede training", lacht ze in de stromende regen. Ze vertrekt met een heel team: 'Acht van Chaam'. Ook helpt ze als vrijwilliger mee met de opbouw van het sportieve evenement.

De familie is heel fanatiek, maar dat begon heel anders. Annes vader Adrie moest in 1996 aan zijn moeder beloven dat hij geen geld meer zou geven aan KWF Kankerbestrijding. Ze was boos, want volgens haar hadden artsen te laat de diagnose baarmoederhalskanker gesteld.

Dat veranderde toen familievriend John enthousiast werd over Alpe d'Huzes. Haar eerste keer in 2012 ging Anne nog per kinderwagen de berg op. Later wandelde ze aan de hand van moeder Anky. Nog later fietste ze op de aanhangfiets achter haar moeder, maar nu fietst ze op eigen kracht.

"Ik wil dat mijn kinderen later geen kanker meer kunnen krijgen."

De berg wordt jaarlijks overspoeld door duizenden Nederlanders. Vastberaden kijkt Anne elk jaar uit naar de uitzinnige menigte en het heftige parcours. “Het is bijna niet uit te leggen. Iedereen heeft een ander verhaal maar toch hetzelfde doel. Iedereen klapt voor je. Echt geweldig!"

Op donderdag 1 juni om half 5 in de ochtend wil Anne al de berg op. Vroeg? "Die zonopkomst is juist prachtig", lacht ze. "Ik wil dat mijn kinderen later geen kanker meer kunnen krijgen. Tot die tijd strijd ik door."

De Alpe d’HuZes is donderdag de hele dag live te volgen via de site, app en op televisie bij Omroep Brabant.

Anne op jonge leeftijd bij de Alpe (foto: Alpe d'Huzes).
Anne op jonge leeftijd bij de Alpe (foto: Alpe d'Huzes).
Anne op jonge leeftijd bij de Alpe (foto: Alpe d'Huzes).
Anne op jonge leeftijd bij de Alpe (foto: Alpe d'Huzes).
Familievriend John (met hoed) in 2014 (eigen foto).
Familievriend John (met hoed) in 2014 (eigen foto).
Anne en Bart die nu ernstig ziek is (eigen foto).
Anne en Bart die nu ernstig ziek is (eigen foto).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!