Kotsende tafelvoetballertjes kunnen Doede een cartoonprijs opleveren

13 april 2023 om 20:00 • Aangepast 21 april 2023 om 02:01
nl
Doede Okkema (41) uit Uden heeft al meer dan 300 grappige cartoons gemaakt. Met een daarvan maakt hij nu kans op een internationale prijs: een tekening van tafelvoetballertjes die misselijk van het veld lopen. “Niet iedereen heeft dezelfde humor. Maar als ik iets grappig vind, is het de moeite waard om het te tekenen”, zegt hij vanuit zijn atelier.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Een man die zijn tostiapparaat moet uitzetten als zijn vliegtuig opstijgt. Een goudvis die een schilderijtje ophangt in zijn kom. Doede moet er zelf om lachen. "Als het schilderijtje hangt, kan je je voorstellen wat er met zijn glazen huisje gebeurt. Dat vind ik grappig", zegt de cartoonist terwijl hij de barsten in de kom tekent.

Toen Doede tien jaar geleden nog met potlood op papier tekende, was hij uren met een cartoon bezig. Nu heeft hij een ingekleurde tekening binnen twee uur op zijn laptop staan. “Het schetsen, tekenen en inkleuren duurt twee uurtjes. Maar het bedenken duurt veel langer. Soms wel twee jaar.”

“Ik heb veel slechte ideeën voordat er een goede tussen zit.”

De cartoonist laat zich de hele dag inspireren. Als hij dingen tegenkomt die hij grappig vindt, slaat hij die op in zijn telefoon. “Ik heb veel slechte ideeën voordat er een goede tussen zit.”

De tekenaar ziet wel wat in een cartoon over het WK voetbal voor zwaargewichten. “Ik zie een veld met heel dikke voetballers voor me. Het moet er lekker onsportief uitzien”, zegt hij hardop lachend. “Daarna kom je er pas achter dat je naar het WK voor zwaargewichten zit te kijken.”

Doede is docent Technische Bedrijfskunde op Avans Hogeschool in Den Bosch. Ook dat is een inspiratiebron. “Na een vergadering over deadlines, maakte ik een strip waarin grote gespierde deadlines de studenten overvallen.”

“Ik doe iets goed. Dat is heel gaaf.”

Het idee van de misselijke tafelvoetballers stond ook al twee jaar op zijn lijstje. “Het originele idee kwam bij de draaimolen. Ik vroeg me af hoe het voor die paarden zou zijn als ze een hele dag rond moeten draaien”, legt hij uit. Maar het werd niet waar Doede op hoopte.

Toen kwam hij op het idee van de misselijke tafelvoetballers. “Ik kan me voorstellen dat je heel misselijk bent als je de hele dag aan zo’n ronddraaiende stang hangt. Ik heb de spelers getekend die na een wedstrijd moeten overgeven en duizelig van het veld lopen."

Met die tekening is Doede genomineerd voor De Gouden Hoed. Samen met 9 anderen werd hij gekozen uit 471 cartoonisten en 1884 inzendingen. De prijs hoort bij het Belgische Cartoonfestival Knokke-Heist dat dit jaar voor de 62e keer wordt gehouden.

“Ik krijg de woorden bijna niet uit mijn mond, maar ik durf nu wel te zeggen dat ik bij de betere cartoonisten van de wereld hoor”, zegt hij bescheiden. “Ik heb de prijs al eens eerder gewonnen en ben nu weer genomineerd, dus ik doe iets goed. Dat is heel gaaf.”

In juli wordt de winnaar van De Gouden Hoed bekendgemaakt.

Cartoonist Doede Okkema (foto: Megan Hanegraaf).
Cartoonist Doede Okkema (foto: Megan Hanegraaf).
Een vis hangt een schilderij op in zijn vissenkom (afbeelding: Doede Okkema).
Een vis hangt een schilderij op in zijn vissenkom (afbeelding: Doede Okkema).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!