Van Gogh Museum verandert naam van schilderij: 'Geen uien, maar knoflook'

17 april 2023 om 21:30 • Aangepast 26 april 2023 om 02:02
nl
Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft de naam van een schilderij van de Brabantse schilder Vincent van Gogh veranderd na een tip van chef-kok Ernst de Witte. Het kunstwerk heet niet langer Rode kolen en uien, maar Rode kolen en knoflook.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Dat meldt RTV Utrecht maandag. De kok bezocht een kleine twee jaar geleden het Van Gogh Museum en toen viel hem meteen iets bijzonders op tijdens het bekijken van het schilderij Rode kolen en uien. De in Zundert geboren Vincent van Gogh maakte het schilderij in 1887.

Geen naam
Volgens de chef-kok waren het geen uien maar ging het om knoflook. "Maar het kon zijn dat meneer Van Gogh zelf heeft gezegd: 'Dit zijn uien.' Als hij een titel aan zijn doek verbindt, dan houdt het op. Maar hij had het doek zelf nooit een naam gegeven", zegt De Witte. Volgens hem heeft iemand anders een fout gemaakt. "Honderd jaar lang heeft niemand gezien dat het knoflook was."

De chef-kok trok daarop bij het museum aan de bel dat meteen een researchteam inschakelde. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het inderdaad om knoflook ging. Het schilderij werd daarom hernoemd en heet nu officieel Rode kolen en knoflook.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!