Drie olifanten in de Beekse Bergen zijn zwanger (en dat is bijzonder)

18 april 2023 om 11:26 • Aangepast 26 april 2023 om 02:01
nl
Drie Afrikaanse olifanten in Safaripark Beekse Bergen zijn drachtig. Het park maakte dit nieuws dinsdagmorgen bekend tijdens de onthulling van de nieuwe Olifantenvallei, die nog in aanbouw is. Naar verwachting worden de kalfjes eind 2023 en in 2024 geboren.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

De olifant Punda en haar twee dochters Pina-Nessi en Bongi zijn tegelijk drachtig. Dat is volgens dierenverzorger Yvonne Vogels zeer uitzonderlijk. "Jaarlijks worden er gemiddeld twee tot zes Afrikaanse olifanten in Europese dierentuinen geboren. Het komt ook voor dat er in een jaar geen Afrikaanse olifanten geboren worden." Maar een keer eerder werd een Afrikaanse olifant geboren in de Beekse Bergen. In 2016 beviel Punda van koe (vrouwelijke olifant) Madiba

"Er waren meerdere dekkingen, met een hoop bombarie van de rest van de familie.”

Gemiddeld zijn olifanten 22 maanden drachtig. "Een exacte bevallingsdatum kunnen we niet vaststellen. Wel weten we dat de olifanten in drie maanden tijd zijn gedekt en de jongen kort op elkaar worden geboren. Het wordt voor ons dus ook echt heel spannend!", legt Vogels uit. De vader van de drie toekomstige kalfjes is Yambo. De 18-jarige bul verhuisde in 2021 vanuit Spanje naar Beekse Bergen.

"Yambo voelde zich gelijk thuis in de Beekse Bergen en de dames waren ook meteen erg onder de indruk van deze vriendelijke reus. Dit was wederzijds, want ook hij had interesse in de drie koeien. Er vonden meerdere dekkingen plaats, met een hoop bombarie van de rest van de familie”, zegt Vogels.

"We zagen dat er precies op het juiste moment dekkingen plaatsvonden."

Het duurde even voordat de verzorgers zeker wisten dat de drie olifanten drachtig zijn. De cyclus van een olifant wordt gemeten door middel van bloed en urinetesten. Zo werd ook vastgesteld wanneer de eisprong plaatsvond. "We zagen dat er precies op het juiste moment dekkingen plaatsvonden en daarna moesten we geduldig afwachten op de resultaten van het bloedonderzoek", legt Vogels uit.

Die uitslagen waren positief. "Gelukkig bleek uit de uitslagen dat er geen eisprong meer plaatsvond. Hierdoor kunnen we met zekerheid zeggen dat ze alle drie drachtig zijn!”

De zwangerschappen komen ook goed uit, want binnen Europa wordt er hard gewerkt om de Afrikaanse olifant niet uit te laten sterven. Begin 2024 moeten de kalfjes te zien zijn in Beekse Bergen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!