Tommy's dochter werd ontvoerd naar Litouwen, 2 jaar cel tegen moeder geëist

19 april 2023 om 16:24 • Aangepast 4 mei 2023 om 02:01
nl
Al vier jaar mag Bosschenaar Tommy Roussen zijn dochter Yuna niet zien. Het meisje is inmiddels zes jaar oud en woont bij haar moeder Simona in Litouwen. Daar gingen ze met z’n tweeën naar toe in 2019 voor vakantie, maar ze kwamen nooit meer terug. Voor de rechtbank in Den Bosch werd woensdagmiddag twee jaar cel geëist tegen Simona voor de ontvoering van hun kind. En een schadevergoeding van 15.000 euro.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Voor Tommy eindelijk voor de rechtbank stond, heeft hij alles al geprobeerd om zijn dochter Yuna te kunnen zien. “Ik heb talloze procedures gevoerd, zowel in Litouwen als in Nederland, zonder resultaat. Daarom ben ik blij dat ik vandaag eindelijk mijn verhaal heb kunnen vertellen aan de rechter. En dat mijn ex nu ook echt vervolgd wordt.”

Tommy schakelde zelfs misdaadverslaggever John van den Heuvel in om Yuna op te sporen. In een uitzending van Ontvoerd van vorig jaar is te zien hoe Van de Heuvel zijn dochter vindt bij haar moeder en grootouders in een stadje in Litouwen. Tommy mag even naar binnen, maar wordt argwanend bekeken. “Ik mocht Yuna even zien in een afgesloten kamer, terwijl ik allerlei persoonlijke spullen moest inleveren.”

De houding van moeder Simona en ook de grootouders is typisch voor het hele conflict dat werd behandeld door de rechtbank in Den Bosch. Het ging al een tijdje niet goed met hun huwelijk, toen Simona begin februari voor vier weken naar Litouwen ging met Yuna. Maar was dat om even te bezinnen of had ze dat bewust zo gepland? Dat was de hamvraag.

Tommy weet het antwoord wel: “Dit heeft ze zo gepland”, vertelde hij de rechters. “Op 2 februari 2019 is ze vertrokken en op 14 februari was Yuna hier uitgeschreven en in Litouwen ingeschreven.”

"Yuna is nu een Litouwse geworden, maar alles aan haar was Nederlands.”

Pijnlijk voor Tommy was dat de rechter in Litouwen hem later wel gelijk gaf, maar oordeelde dat het in het belang van het kind toch beter was dat Yuna in Litouwen zou blijven. Ze was daar al geworteld, zo was het oordeel. En dat is, volgens de officier van justitie, tegen alle Europese afspraken in.

Nu jaren later was eindelijk de strafzaak tegen de moeder, die overigens niet aanwezig was in de rechtszaal. De officier van justitie noemde Simona’s enkele reis naar Litouwen de ‘big escape’. “Toen Yuna nog geen twee was, in de meest cruciale periode van de hechting van de kind aan haar ouders, heeft Simona het kind meegenomen. Yuna is nu een Litouwse geworden, maar alles aan haar was Nederlands”, zo betoogde hij. “Haar ouders hebben elkaar hier leren kennen en hebben altijd hier gewoond. In 2013 zijn ze hier getrouwd en in 2017 is Yuna geboren. Nu wordt Yuna elke dag meer een vreemde voor haar vader.”

De Nederlandse advocaat die Simona vertegenwoordigt, was het wel eens met de officier van justitie dat de moeder het niet allemaal goed heeft gedaan. “Ze heeft te weinig gedaan met de omgangsregeling die al in Litouwen door de rechter is bepaald”, zo zei ze.

Maar volgens de advocaat kon Simona niet meer leven in Den Bosch, “Voor haar was het een hel zonder uitweg”, vertelde ze de rechters.

"Ze heeft de band met mijn kind stukgemaakt."

In een emotionele verklaring vertelde Tommy aan de rechters dat hij niet opgeeft. “Ik heb al vier jaar pijn en verdriet. Ik kan mijn kind niet zien opgroeien. Zij heeft dit allemaal op haar geweten. Binnen twee weken was Yuna hier uitgeschreven. Ze heeft de band met mijn kind stukgemaakt. Maar ze heeft geen berouw. Iedereen is fout, behalve zij.”

Na afloop van de zitting vertelde Roussen opgelucht te zijn. “Eindelijk heb ik mijn verhaal kunnen doen. En hiermee wil ik Yuna ook laten zien dat papa heel veel van haar houdt. En met deze uitspraak in deze zaak ga ik de rechter in Litouwen vragen om herziening van het eerdere vonnis.”

"Ik hoop dat Yuna ook in dit nieuwe gezin past."

Elke dinsdag videobelt Tommy met zijn dochter in Litouwen. Maar ondertussen gaat zijn leven in Den Bosch ook verder. “Yuna heeft er niks aan dat haar vader hier in een hoekje zit te huilen”, vindt Tommy. “Ondertussen ben ik weer getrouwd. En sinds 10 maanden ben ik vader van een tweede dochter. Ik hoop dat Yuna ook in dit nieuwe gezin past.”

De uitspraak in deze zaak is op 3 mei.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!