Waarom de jaren '70 alles betekende voor de Deurzakkers

22 april 2023 om 12:00 • Aangepast 5 mei 2023 om 02:02
nl
De jaren ’70 waren de hoogtijdagen van de popmuziek. Dat vindt Clemens van Bracht, die samen met Willem van Schijndel de Deurzakkers vorm. Het duo beleefde zelf hun debuut in het decennium, en scoorde met dat debuut ook nog hun grootste hit.
Profielfoto van Nelleke Arnout
Geschreven door

In 1975 bestormen de Deurzakkers met 'Zak eens lekker door' de hitlijsten. Van Bracht vertelt in het radioprogramma Brabants Bont: “Willem ontdekte in 1974 de melodie voor het nummer. In december van dat jaar hebben we het nog opgenomen.” Een paar maanden later brachten ze het nummer uit.

“En wat gebeurde er in 1975?” roept Van Bracht verheugd. “Ik weet het nog als de dag van gisteren. We kwamen binnen op nummer 27 in de Top 40 van Veronica. Niet te geloven.” Ze stonden in de lijst tussen als Queen, Status Quo, Elvis Presley en John Lennon.

'Zak eens lekker door' werd dé carnavalskraker van 1975 en dat stemt Clemens tot op de dag van vandaag nog gelukkig. “Het heeft ons heel veel gebracht. We hebben er alles aan te danken.”

“We zijn overstelpt met de mooiste muziek uit de pophistorie.”

Van Bracht was in de jaren 70 eigenlijk alleen maar met muziek bezig. Naast Deurzakker zijn was hij ook dj in de kroegen in Waalwijk en had hij ook een platenwinkel in Den Bosch. Hij houdt van de muziek van toen. “We zijn destijds overstelpt met de mooiste muziek uit de pophistorie.”

De muziek die tegenwoordig wordt gemaakt kan zijn goedkeuring wel wegdragen. Maar: “Toen werd muziek gemaakt met een andere emotie dan nu. Als je er naar luistert, beleef je het heel anders.” Van Bracht draait nog steeds als DJ in het Waalwijkse en op Ibiza. “Ik draai nu dezelfde muziek als toen. Mijn kinderen en heel veel andere jeugd zijn deze muziek ook opnieuw gaan ontdekken, ze vinden het fantastisch.”

Van Bracht rept met plezier over het decennium. “De muziek van toen wordt nu niet meer gemaakt. Denk aan The Doors, The Dire Straits, James Brown. Queen begon in de jaren ’70, Michael Jackson kwam op. Het heeft allemaal zóveel teweeg gebracht in de muziekscene.”

Dit weekend hoor je op de radio bij Omroep Brabant het 70’s Weekend. Tot en met zondag hoor je de allertofste en beste muziek uit dat prachtige decennium omlijst met nieuws en spelletjes van toen. Luister mee via omroepbrabant.nl/radio

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!