Stralende oogjes tijdens de truckersdag die wél doorgaat

22 april 2023 om 17:38 • Aangepast 5 mei 2023 om 02:03
nl
Geweldig vinden de bijrijders het, om weer in een grote vrachtwagen te zitten tijdens de jaarlijkse truckersdag. Het is een grote en oorverdovende toeterstoet, waarbij chauffeur en de VIP's met een beperking een rondje door onze provincie maken. Dat was voor het eerst sinds tijden, omdat corona roet in het eten gooide. En daarna werden de veiligheidsregels ook nog eens aangescherpt na een ongeluk in Overijssel.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

De truckersdag in Vlijmen mag deze zaterdag wel doorgaan. Door die van Peelland en Tilburg ging eerder al een streep. Die zijn beoordeeld als te onveilig, omdat begeleiders van de bijrijders daar vaak zonder gordel in de truck zitten. Omdat niet alle wagens een derde stoel hebben, gaan ze vaak op het bedje in de cabine zitten. En als er dan onverwacht wordt geremd, vliegt die persoon door de cabine.

Meer organisatoren van truckruns hebben hierover kopzorgen. Bij bijna de helft van deze evenementen in onze provincie is de verzekering een probleem. Sommige truckruns zijn daarom afgelast. In andere gevallen wordt gezocht naar een passende oplossing.

Zo kunnen bij enkele evenementen alleen mensen meedoen die geen begeleider nodig hebben. De organisatie van het truckfestijn in Waalwijk zoekt nog druk naar trucks met drie of meer zitplaatsen met een gordel. En volgens de organisatie van de Truckrun in Rijsbergen zijn vuilniswagens ook een geschikt alternatief.

In Vlijmen hebben ze deze zorgen niet, blijkt uit de bonte stoet die voorbijtrekt. De bijrijders hebben een beperking, maar zijn allemaal goed ter been. "Ze kunnen zelf in de wagen klimmen en lekker op hun stoel blijven zitten", vertelt een chauffeur naast zijn 'VIP' Petra. Begeleiders kunnen daarom in een apart busje meerijden in de optocht. "En we hebben om de 25 wagens een organisatieauto", voegt voorzitter Leon Koolen.

"Ik weet niet bij wie de glimlach groter is: bij de trucker of de bijrijder."

Glunderend van trots staat hij de stoet bij het provinciehuis in Den Bosch op te wachten. De VIP's hebben net hun eerste ronde vanuit Cromvoirt gemaakt, eten hier en gaan dan verder met hun tocht. "Ik weet niet bij wie de glimlach groter is", zegt Koolen. "Bij de trucker of de bijrijder."

De voorzitter hoopt dat er wordt gezocht naar een manier om ook de andere edities weer door te laten gaan. Uiteraard op een veilige manier. Door een derde stoel in de cabine te zetten, bijvoorbeeld. Zoals in een lesauto. Of door alleen deelnemers te kiezen die niet constant begeleiding nodig hebben.

Koolen: "Het zal wel even wat regelwerk met zich meebrengen, maar deze dag is zo belangrijk. Het is verbinding, iedereen straalt."

LEES OOK: Truckrun Tilburg en Peelland afgelast: 'Heel veel deelnemers teleurgesteld'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!