750 doden Kamp Vught krijgen op 4 mei een gezicht

24 april 2023 om 11:05 • Aangepast 5 mei 2023 om 02:03
nl
De 750 mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen in Kamp Vught 'krijgen een gezicht' tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Bezoekers van het nationaal monument krijgen elk een foto van een slachtoffer met daarop de naam en de geboorte- en sterfdatum. De foto's worden naar een tijdelijke plek bij het crematorium van het kamp geplaatst.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Kamp Vught was het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanuit Vught zijn 12.000 Joden naar vernietigingskampen gebracht. In Vught werden ook onder anderen politieke gevangenen en verzetsmensen opgesloten.

Bloemen
Tijdens de dodenherdenking spreken nabestaanden van gevangenen uit Kamp Vught. Zij gaan vooral in op wat het kampsyndroom en de naoorlogse trauma's van hun familie voor hen hebben betekend. Na de toespraken is er stilte en worden er kransen gelegd.

Aansluitend worden de portretten naar de tijdelijke plek gebracht. Daar kan het publiek ook bloemen leggen.

Kranslegging in Nationaal Monument Kamp Vught in 2022 (foto:  Maikel Samuels).
Kranslegging in Nationaal Monument Kamp Vught in 2022 (foto: Maikel Samuels).

Tijdens de herdenking brengen Gerard van Maasakkers en Frank Cools samen het lied ‘Wie’. Van Maasakkers schreef dit lied in 2010 ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Nationaal Monument Kamp Vught. Als tweede lied kiest Van Maasakkers voor ‘Kan de deur nie dicht’.

Vanaf 18.00 uur zendt Omroep Brabant op 4 mei een speciaal programma uit rond deze herdenking. Hiervoor is oud-gevangene Peter Molthoff (1923) uit Eindhoven geïnterviewd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!