Dochter is trots op Pater Poels: 'Een lieve papa die er voor iedereen was'

26 april 2023 om 16:21 • Aangepast 10 mei 2023 om 02:03
nl
"Hij was een en al licht." Met die woorden omschrijft Hülya haar vader Gerrit, beter bekend als Pater Poels. Hij overleed woensdagochtend op 93-jarige leeftijd. Jarenlang trok Pater Poels er 's nachts met zijn fiets op uit, om overgebleven brood af te leveren bij Tilburgers in armoede. Later stond hij aan de basis van onder meer drie opvanghuizen, een kringloopwinkel en een sociaal eethuis.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Hoewel hij op die manier honderden mensen hielp, was hij volgens zijn dochter in de eerste plaats gewoon een vader. "Hij was een heel lieve papa", vertelt Hülya. "Hij straalde altijd geduld en vriendelijkheid uit. Iedereen was veilig bij hem. Hij was het eerst in mijn leven en dat zal hij ook tot het laatst blijven."

Toch was er woensdagochtend het onvermijdelijke afscheid. "Ik heb hem gerustgesteld en gezegd dat er een hoop mensen op hem wachten."

"Soms vond hij het belangrijker om dat bange katje eten te geven."

Hoe hoopt Hülya dat mensen haar vader herinneren? "Als iemand die zag wat anderen niet zagen. Hij had oog voor dingen die we als maatschappij liever wegstoppen. Voor mensen die normaal worden overgeslagen."

Dan heeft ze het niet alleen over de minder bedeelde Tilburgers, die Pater Poels hielp met zijn tassen vol brood. "Soms vond hij het tijdens zijn nachtroute belangrijker om dat ene bange katje eten te geven. Die 200 andere adressen moesten dan even wachten. Het gaat om het hart waarmee je iets doet, niet om de aantallen."

Een poos terug vroeg Hülya ook aan haar vader zelf wat hij achter wilde laten na zijn dood. Na een paar seconden zei hij: "Dat mensen weten dat ik er voor hen ben geweest."

LEES OOK: Pater Poels (93) overleden: hij bezorgde stiekem brood bij arme Tilburgers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.