Cihat ging van TOP Oss naar Turkije: 'Sfeer hier is niet te omschrijven'

5 mei 2023 om 20:00 • Aangepast 16 mei 2023 om 02:01
nl
Nog geen drie jaar geleden dacht hij als speler van TOP Oss aan stoppen met voetbal, maar Cihat Celik volgde zijn hart en vertrok naar Turkije. Hoe anders ziet de wereld er nu uit voor de 27-jarige Ossenaar. Celik is een belangrijke speler van voormalig bekerwinnaar Kocaelispor, woont in een prachtig appartement vlakbij Istanbul en heeft een uitstekend contract. Zondag speelt hij voor het kampioenschap en promotie.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Op het moment dat we Celik spreken, staat Kocaelispor op het punt om kampioen te worden op het derde niveau van Turkije. "Met Kocaelispor willen we promoveren, het huidige niveau is schandalig voor zo'n grote club. Je kunt het vergelijken met een SC Heerenveen dat uitkomt in de Tweede Divisie", aldus Celik.

"Wat ik heb gemerkt in Turkije, is dat het niveau niet altijd iets zegt. Je hebt grote clubs die soms in een mindere fase zitten en afzakken. Kocaelispor is een mooie club met een rijke historie. Als het hier draait, zit er 20.000 tot 25.000 man op de tribune. De sfeer is niet te omschrijven, we winnen thuis bijna alles. Maar het is met onze fanatieke aanhang soms ook lastig om te presteren. Als het even tegenzit, is de druk enorm."

Als het aan de middenvelder ligt, gaat hij met de club mee naar TFF 1. Lig. "Ik heb een contract tot medio 2024 en de club heeft een optie om die verbintenis te verlengen. Door de promotie krijg ik een verbeterd contract. Maar In Turkije stellen contracten niet altijd veel voor. Als de club of de speler niet verder wil, dan kom je wat makkelijker onder een contract uit dan in Nederland. Veel beslissingen worden op basis van emotie genomen."

"Ik heb veel opgeofferd om terug te gaan naar Oss."

Het zat Celik niet altijd mee in zijn carrière. Als 17-jarige jongen debuteerde hij in het eerste van NEC. Hij droomde van grote clubs en het halen van het Nederlands of Turkse elftal. Tot een doorbraak bij NEC leidde het echter niet. In het seizoen 2016/2017 werd hij verhuurd aan TOP Oss. Daar veroverde hij een basisplaats, om een seizoen later het avontuur op te zoeken.

Via Gaziantep FK in Turkije en het Bosnische NK Celik Zenica keerde hij in 2019 met hoge verwachtingen terug bij TOP Oss. "Ik heb veel opgeofferd om terug te gaan naar Oss. De eerste periode was ik geliefd binnen de club, maar tijdens mijn tweede periode presteerde ik minder. Het was de moeilijkste periode in mijn leven en ik dacht zelfs aan stoppen. Ik trainde hard voor het nieuwe seizoen. Toch voelde ik tijdens de voorbereiding niet het vertrouwen en op de laatste dag van de transferdeadline vertrok ik naar Istanbulspor."

In de wereldstad kwam hij weinig aan spelen toe en daarom koos hij datzelfde seizoen voor Akhisar Belediyespor, waar hij een goede periode kende. Kocaelispor haalde hem vorig jaar naar Izmit. "De doelen die ik nu heb zijn anders dan toen ik jeugdinternational was voor Oranje. Voor nu richt ik me op het nieuwe seizoen, we willen heel graag promoveren naar het hoogste niveau."

"Alles gebeurt met een bepaalde reden."

Het blijven geloven in jezelf heeft Celik ver gebracht. "Het heeft geen zin om terug te kijken, alles gebeurt met een bepaalde reden. Door de sportieve teleurstellingen ben ik alleen maar sterker geworden. Ik hoop een voorbeeld te zijn voor voetballers die in dezelfde situatie zitten."

LEES OOK: Cihat Çelik is weer thuis bij TOP Oss: 'Het vertrouwen hier doet me goed'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!