Ad moet stoppen als ballonvaarder omdat hij te oud wordt: 'Grote onzin'

7 mei 2023 om 19:00 • Aangepast 16 mei 2023 om 02:01
nl
Ad Haarhuis uit Breda, beter bekend als Ad Ballon, moet stoppen als professioneel ballonvaarder. Hij zou zelf liever nog jaren doorgaan, maar hij heeft geen keus: over een paar weken wordt hij 70 jaar. En volgens de Europese wet mag je dan commercieel geen passagiers meer meenemen in de mand. "Grote onzin", vindt Ad.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Hij is nog kerngezond en zou het liefst nog jaren blijven varen. "Het zou logischer zijn als het afhankelijk is van je gezondheid of je piloot mag blijven, in plaats van dat ze naar je leeftijd kijken." Haarhuis zou liever zien dat oudere ballonvaarders een periodieke gezondheidskeuring zouden krijgen, net zoals bij het autorijbewijs.

"Ik denk dat mijn gezondheid juist achteruit gaat als ik moet stoppen."

"Als je fysiek en mentaal gezond bent, waarom zou je dan op je zeventigste niet beroepsmatig kunnen ballonvaren? En ik ben al vijftig jaar heel bewust bezig met mijn gezondheid. Sterker nog: ik denk dat je gezondheid juist achteruit gaat als je moet stoppen met iets wat je graag doet."

Haarhuis was in de jaren zeventig de eerste Nederlandse piloot op een heteluchtballon. Hij is opgeleid door de Amerikaan Simon Faithfull. In de afgelopen vijftig jaar maakte hij bijna vijfduizend ballonvaarten, vooral als piloot van zijn Bredase bedrijf Ad Ballon Ballonvaarten.

"Als je zo'n afstand hebt van al het aardse, voel je je een beetje hemels."

Hij heeft niet de illusie dat het in de dertien weken voor zijn verjaardag lukt om de Europese wetgeving aan te passen. Dus heeft Haarhuis zijn bedrijf verkocht. Onder dezelfde naam is het nu verhuisd van Breda naar Galder, waar Ad nog regelmatig te vinden zal zijn. "Ik ga vooral het contact met mensen heel erg missen, met de andere piloten, de crew, klanten en de boeren waar je met je ballon landt."

Haarhuis mag dan straks geen betalende passagiers meer vervoeren, hij blijft wel ballonvaren. "Dat zit zo in mijn bloed. Ik noem het een soort meditatie. Omdat je heel geconcentreerd bezig bent, valt de rest weg. Als je zo'n afstand hebt van al het aardse, voel je je een beetje hemels. Dus laat mij maar zweven", lacht de Bredase piloot.

Zicht op zijn geliefde Breda vanuit de heteluchtballon van Ad Haarhuis. (foto: Raoul Cartens)
Zicht op zijn geliefde Breda vanuit de heteluchtballon van Ad Haarhuis. (foto: Raoul Cartens)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!