Video

Reek moet oudste inwoner missen: Sjaak overlijdt vlak voordat hij 101 wordt

4 mei 2023 om 22:11 • Aangepast 13 mei 2023 om 02:00
nl
Vorig jaar liep heel Reek nog uit toen Sjaak van Tilburg 100 jaar oud werd, maar nu moet het dorp de oudste inwoner missen. Drie weken voor zijn verjaardag is Sjaak in de nacht van woensdag op donderdag overleden. "Als er iets te doen was in Reek, was Sjaak erbij."

Sjaak was één van de zeventienhonderd inwoners van Reek. In het dorp kende iedereen Sjaak en Sjaak kende iedereen. "Hij deed aan alles mee in het dorp", weet historicus en lokale fotograaf Ton Cruijsen. "Hij deed mee aan het sjoelen, at iedere week in het dorpshuis, was vaste gast in het ontmoetingscentrum en hij was vrijwilliger bij het repair café."

Sjaak had last van zijn gehoor, maar was nog goed bij de pinken. Ondanks zijn hoge leeftijd, woonde Sjaak gewoon zelfstandig. Een tijdje geleden kreeg hij een boom cadeau ter ere van zijn honderdste verjaardag. "Gelukkig heeft hij dat nog mee mogen maken", zegt Cruijsen.

Wie honderd wordt, krijgt natuurlijk een serenade cadeau (foto: Ton Cruijsen).
Wie honderd wordt, krijgt natuurlijk een serenade cadeau (foto: Ton Cruijsen).

Hij zette zijn dorpsgenoot ontelbare keren op de foto. "Dinsdag heb ik hem nog gezien. Hij was tot het laatst aanwezig", zegt Cruijsen. "Sjaak was een warm mens en altijd vriendelijk en dankbaar."

Sjaak voorop
Bij zijn dorpsgenoten werd Sjaak op handen gedragen. Bij de opening van de Aldi anderhalf jaar geleden was hij eregast. Hij werd toen op een kar richting de nieuwe supermarkt gereden en had de dag van zijn leven.

Een nog grotere glimlach had hij op zijn gezicht bij de viering van zijn honderdste verjaardag, vorig jaar mei. De fanfare liep door de versierde straten, de burgemeester hield een toespraak en het hele dorp liep voor hem uit. “Het is mooi, als je zo oud wordt”, zei Sjaak toen.

Kleding repareren
Overal was hij keurig gekleed. Want Sjaak kwam uit de kleermakersfamilie Van Tilburg. Net als zijn broers en zus ging hij zijn vader achterna en richtte hij zijn eigen kledingwinkel op in Reek.

De winkel sloot in 1984, maar Sjaak stopte nooit met kleding repareren. Voor iedereen in de buurt die een nieuwe rits of knoop nodig had, stond hij klaar. "Hij kwam een kapotte broek hoogstpersoonlijk ophalen en na het repareren leverde hij hem ook weer zelf af", zegt Cruijsen.

Sjaak bleef ook na zijn pensioen kleermaker (foto: Ton Cruijsen).
Sjaak bleef ook na zijn pensioen kleermaker (foto: Ton Cruijsen).

Gym in de sporthal
Sjaak blies tot zijn 82ste een vrolijk deuntje mee op zijn tuba bij de fanfare. Hij was vaste gast bij de activiteiten van de ouderenbond. En nadat die hem uitnodigde om lid te worden van de gymclub, stond hij iedere week in de sporthal. Hij was de oudste, maar deed nog met alles mee. "Ik ben alleen sneller moe, maar dat mag op mijn leeftijd”, zei hij eerder bij Omroep Brabant.

Op 26 mei zou Sjaak 101 zijn geworden. "Hij was daar het hele jaar mee bezig. Hij wilde er toch nog graag een jaartje bij", besluit Cruijsen.

Sjaak werd in 2021 als eregast naar de nieuwe supermarkt in Reek gebracht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!