Gijs liep 111 kilometer met bevrijdingsvuur en kwam doorweekt aan

5 mei om 20:39 • Aangepast 20 mei om 02:01
nl
111 kilometer lopen, midden in de nacht beginnen en dan ook nog doorweekt aankomen. Voor Gijs Driesprong uit Breda was zijn loop voor de vrijheid een behoorlijke beproeving. Met vier anderen brachten ze vanuit Wageningen het bevrijdingsvuur naar Breda.
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

Aan de haven in Breda is het tijdens de aankomst van de lopers nog stilletjes, de regen houdt helaas heel wat publiek weg. Voor Gijs mag dat de pret niet drukken, hij kijkt met veel plezier terug op de tocht. "Het was een mooie, warme nacht", zegt hij vrolijk.

"Alleen in Breda-Noord hadden we een flinke bui en sindsdien is het blijven regenen. Dat is jammer, want daardoor blijven mensen thuis, terwijl het wel een belangrijk evenement is", vindt hij.

Gijs deed mee omdat de Tweede Wereldoorlog ook nu nog aandacht verdient. "Zo vergeten we niet wat er is gebeurd en laten we het niet zomaar nog een keer gebeuren", vindt hij. Hij is trots dat hij de estafette heeft uitgelopen: "Het voelt als een overwinning."

"Vrijheid is heel fragiel. Het is belangrijk om het te vieren als je het wel hebt."

Wie 111 kilometer loopt, heeft veel tijd om na te denken, merkte Gijs. "Ik heb tijdens het lopen nagedacht over de toestand in de wereld en de oorlog in Oekraïne. Want hoewel er met Bevrijdingsdag vooral wordt stilgestaan bij de vrijheid van Nederland, laat de oorlog in Oekraïne volgens Gijs ook zien dat het niet vanzelfsprekend is. "Het laat zien dat vrijheid heel fragiel is en dat het zomaar anders kan lopen. Daarom is het belangrijk om er goed bij stil te staan."

Bredanaren lopen binnen na de bevrijdingsvuurestafette
Bredanaren lopen binnen na de bevrijdingsvuurestafette

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!