Naakt in de tuin werken: 'Vergis je niet hoe lekker dat is!'

6 mei 2023 om 14:25 • Aangepast 20 mei 2023 om 02:03
nl
De eerste zaterdag van mei is 'Naakt Tuinieren Dag'. De meeste mensen vinden tuinieren met hun kleren aan al fijn, maar vandaag wordt er nog een schepje bovenop gedaan. Marlies van Rijssel van naturistencamping 'De Grens' in De Moer was te gast bij Graat & De Laat op Omroep Brabant radio. Volgens haar is er niets zo fijn als naakt in de natuur zijn. "Er zijn gewoon heel veel dingen die je kunt doen in je Adam- of Eva-kostuum!"
Profielfoto van Rik Claessen
Geschreven door

Marlies vertelt enthousiast over haar naturistencamping: "We hebben vandaag plannen voor een zomerwerkdag. Zo zorgen we ervoor dat alles hier weer groeit en bloeit deze zomer." Naakt Tuinieren Dag is voor haar niet per se speciaal. "Elke dag op de naturistencamping is speciaal. Lekker in de natuur waar je vrij en onbeperkt kunt bewegen."

Maar is helemaal naakt tuinieren wel zo praktisch? "Je wordt niet beperkt door knellende of bezwete kleding. En als we de écht grote machines gebruiken dragen we gewoon de juiste veiligheidskleding. Gelukkig zijn er heel veel dingentjes die je zonder kleren kunt doen. Het onkruid eruit halen bijvoorbeeld."

"Je wordt geaccepteerd zoals je bent."

Dat de tuin en de natuur een opfrisbeurt krijgen, is volgens Marlies slechts een bijkomstigheid. Het gaat om veel meer van dat. "We voelen ons hier vrij. Naturisten maken geen onderscheid tussen wie we zijn of wat we doen in het dagelijks leven. Je wordt geaccepteerd zoals je bent."

Dat is ook de reden dat deze dag sinds 2005 georganiseerd wordt door een Amerikaanse nudistenorganisatie. De oprichters hopen dat naturisme zo een luchtiger en meer besproken onderwerp wordt. Ook willen ze zo meer aandacht krijgen voor een positief zelfbeeld.

"Blijf vooral lekker grappen maken."

Daar sluit Marlies zich bij aan. "We merken dat de jongere generatie wat preutser wordt. Het is jammer dat mensen pas op latere leeftijd het naturisme ontdekken. Kleine kinderen zijn nog wel vertegenwoordigd, maar zodra ze zich bewust worden van hun veranderende lichaam wordt het voor velen toch wel een probleem."

Mocht je inmiddels overtuigd zijn en sta je al met je broek op je enkels, let dan nog wel even op de volgende dingen:

  • Smeer je goed in! Niet alle plekken op je lichaam zijn even goed gewend aan de zon en verbranden snel.
  • Ga niet verder dan je eigen tuin. Het is niet overal toegestaan om naakt te zijn. Je kunt een flinke boete riskeren.
  • Houd rekening met je omgeving. Als je tuin niet volledig is afgeschermd is een waarschuwing naar je buren zo verkeerd nog niet. Zeker als je een omgeving hebt waar veel kinderen komen.
  • Pas goed op met het gebruik van gereedschap en, zoals Marlies al zei, draag waar nodig de juiste bescherming

Misschien borrelen de flauwe grappen al in je op als je aan naakt tuinieren denkt. "Blijf vooral lekker grappen maken," zegt Marlies, "maar vergis je niet hoe lekker het is om van het zonnetje op je blote huid te genieten!"

LEES OOK: Freek tuiniert in zijn blote kont, maar niet midden op de dag: 'Leek me beter van niet'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!