Je lijf vol zonnebloemen: Vincent van Gogh als bodypainter

6 mei 2023 om 21:00 • Aangepast 20 mei 2023 om 02:01
nl
De Sterrennacht, de Zonnebloemen en Amandelbloesem, het zijn stuk voor stuk meesterwerken van Vincent van Gogh. Beroemde schilderijen die normaal gesproken aan muren in musea te aanschouwen zijn. Zaterdag kwamen ze tot leven in Etten-Leur. Door Van Gogh zijn kunstwerken op lichamen te bodypainten, konden voorbijgangers de werken op een totaal andere manier beleven.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Met zicht op de Van Gogh Kerk, de plek waar Vincent besloot kunstenaar te worden, bodypainten studenten van het Rijn IJssel in Arnhem hun levende canvassen. Geen exacte kopieën van de werken, maar een eigen interpretatie. “Bovenop maak ik de bloesemtak en in het rokje zit de Sterrennacht verwerkt”, vertelt Aniek. “Ik ga zijn stijl proberen na te maken, het is heel leuk om te doen.”

Terwijl een heleboel toeschouwers op nabijgelegen terrassen meekijken, worden zes modellen omgetoverd tot kunstwerk. Levend kunstwerk Sid ondergaat het met een grote glimlach. “Ik heb geen flauw idee hoe het er gaat uitzien”, lacht hij.

Zijn geduld wordt op de proef gesteld, want het kost zo’n vijf uur om zijn lichaam helemaal te verhullen in verf.

"Ik doe het in mijn eigen stijl, maar probeer hem toch een beetje te eren.”

Ondertussen schildert Naomi gefocust een zelfportret van Van Gogh op de rug van Sid. “Ik doe het in mijn eigen stijl, maar probeer hem toch een beetje te eren”, legt ze uit. Tijdens het uitdenken van haar ontwerp bekeek ze heel veel schilderijen om zijn stijl te analyseren. Dat ze een Van Gogh namaakt is overduidelijk terug te zien. “Het zijn heel veel streepjes!”

Een van de levende kunstwerken (tekst gaat verder onder de foto).

Foto: Alain Heeren
Foto: Alain Heeren

Pierre van Damme liep al bijna tien jaar met het idee rond: “Ik wil dat mensen de schilderijen in levende lijve kunnen beleven. Ik kwam in contact met docente Jacqueline Baselier uit Etten-Leur. Met studenten van de opleiding Allround Make-Up & Hair Artist en modellen van de dansopleiding kunnen we het nu uitvoeren”, vertelt hij vol enthousiasme.

“Het is spectaculair en het wordt met iedere penseelstreek mooier.”

Het werk van Aniek (foto: Alain Heeren).
Het werk van Aniek (foto: Alain Heeren).
Foto: Alain Heeren
Foto: Alain Heeren

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!