Dit zijn de 5 natste plekken in Brabant en hier valt de minste regen

11 mei 2023 om 15:04 • Aangepast 23 mei 2023 om 02:03
nl
We hebben een extreem nat voorjaar. Van januari tot en met nu viel er meer regen dan normaal. Maar in sommige plaatsen in Brabant is het wel heel nat. Giersbergen spant de kroon. Daar viel dit jaar tot nu toe 434 millimeter neerslag. Veertig procent meer dan bijvoorbeeld in Leende, de droogste plek in Brabant. Normaal gesproken valt er in een heel jaar gemiddeld 870 millimeter neerslag in ons land.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Dat zocht Weerplaza voor ons uit. Volgens meteoroloog Johnny Willemsen is het vooral een kwestie van pech of geluk. "Die grote verschillen ontstaan door de plensbuien van de afgelopen weken. Op sommige plekken valt er 30 millimeter neerslag, terwijl het even verderop droog blijft.”

Dat gebeurde ook afgelopen weekend. In een groot deel van Brabant bleef het toen droog, terwijl in Eindhoven hele straten blank stonden. “Het kan dus zomaar zijn dat plaatsen waar nu nog minder regen is gevallen, de komende dagen de boel inhalen.”

De top 5 plaatsen waar de meeste regen viel:

  1. Giersbergen 434,6 mm
  2. Zundert 416,1
  3. Gilze Rijen 414,6
  4. Eersel 399,9
  5. Esbeek 397,4

De top 5 plaatsen waar de minste neerslag viel:

  1. Leende 308,1 mm
  2. Maarheeze 310,0
  3. Someren 325,1
  4. Bergen op Zoom 335,5
  5. Gemert 336,0

Bij de Zorgboerderij in Giersbergen kunnen ze er wel om lachen. “We hebben er geen invloed op hè”, zegt Adrie Ros (76). Hij komt vijf dagen per week bij de dagbesteding voor ouderen en zit op zijn knieën in de moestuin te werken. “We hebben nog niet hoeven sproeien. En de natuur heeft tijd gehad om bij te komen, dus dat is fijn.”

De eigenaresse van de Zorgboerderij hoopt wel dat het de komende tijd wat droger wordt in Giersbergen. “Normaal gesproken hebben we de eerste groenten al uit de tuin kunnen halen, maar nu eten we hier nog steeds winterkost”, lacht Hellen Junggeburth.

Hellen en Adrie bij de moestuin op de Zorgboerderij (Foto: Hellen Junggeburth).
Hellen en Adrie bij de moestuin op de Zorgboerderij (Foto: Hellen Junggeburth).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!