Gerard van Maasakkers vindt Brabantse Top 100 spannend: 'Tel ik nog mee?'

11 mei 2023 om 21:00 • Aangepast 23 mei 2023 om 02:03
nl
Elk jaar staat Gerard van Maasakker met flink wat liedjes in de Brabantse Top 100. De liedjesschrijver uit Nuenen woont nu in het Vlaamse Gent, maar maakt nog steeds muziek in het Brabants. Hij is trots op zijn Brabantse tongval: 'Ik vind het gewoon mooi.”
Profielfoto van Nelleke Arnout
Geschreven door

Je zou hem hofleverancier kunnen noemen. In 2022 stond hij met 6 liedjes in de lijst met de mooiste muziek uit onze provincie.

“Als ik hoor dat er weer gestemd kan worden, ben ik altijd wel benieuwd wat mijn eigen waarde is. Tel ik nog mee?” Dat zegt hij in het Omroep Brabant-radioprogramma Brabants Bont tegen presentator Hubert Mol. Maar elk jaar staat hij toch weer met een flink aantal nummers in de Brabantse Top 100.

“Tel ik nog mee?”

Een dialectzanger zou Van Maasakkers zichzelf niet noemen. “Het dialect is nooit een doel op zich geweest. Brabants is gewoon mijn eerste taal”, legt hij uit. “Later leerde ik pas Nederlands. Toen ik begon 35 jaar geleden merkte ik dat ik me in het Brabants het beste kan uitdrukken.”

De liedjes die hij nu maakt, klinken wel anders dan toen hij begon. “Nee, de woorden klinken niet meer zo Brabants als toen, maar ik koester mijn Brabantse tongval wel. Ik vind het mooi en fijn om te gebruiken. En het lukt me nog altijd goed.”

“Ik leerde eerst Brabants, toen pas Nederlands.”

Een troubadour zou hij zichzelf ook niet noemen. “Dat heb ik nooit een mooie term gevonden, het doet me altijd aan de Middeleeuwen denken”, zegt hij lachend.

“De inspiratie voor mijn nummers haal ik uit mijn eigen leven. Vorig jaar maakte ik een liedje, 'Koffie zetten', dat gaat over dementie. In mijn eigen kennissenkring begin ik dat nu tegen te komen en dan vind ik dat ik daar iets mee moet.”

“Achter de schuur is nu weer actueel.”

Gevraagd naar welk liedje van hemzelf dat hij graag terug zou zien in de Brabantse Top 100, antwoordt Van Maasakkers: 'Achter de schuur'. “Dat is nu weer actueel. Wel op een andere manier dan toen ik het schreef.” Het nummer gaat over een boerenzoon die hoort dat de boerderij verkocht moet worden omdat het financieel niet meer gaat.

Van Maasakkers: “Het nummer raakt het heden enorm. Ik vind zeker dat er verandering moet komen in de manier waarop we met de wereld omgaan, dus er moeten zeker harde maatregelen komen. Maar ik denk wel meteen aan jonge mensen die de boerderij over wilden nemen maar dat niet meer kunnen. Wat moeten zij nu? Het gaat over dromen van mensen en of ze die waar kunnen maken.”

Wil je stemmen op de Brabantse Top 100? Dat kan tot en met 16 mei op omroepbrabant.nl/top 100. De lijst wordt uitgezonden op Hemelvaartsdag 18 mei van 08.00 uur tot 18.00 uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.