Druk bij dierenopvang met pasgeboren beestjes: 'Geen bloed? Bel dan niet'

13 mei 2023 om 15:04 • Aangepast 24 mei 2023 om 02:02
nl
Ze hebben het er maar druk mee bij de Vogelopvang in Someren en de Regionale Opvang Zwerfdieren (ROZE) in Eindhoven. Nu de lente echt is losgebarsten, merken de dierenopvangen dat het drukker is. De verzorgers hebben hun handen vol aan pasgeboren eendjes die bij mensen in de tuin of langs drukke wegen waggelen. Toch is inzet van de dierenopvang niet altijd nodig. "Een vuistregel die je kunt gebruiken: zie je geen bloed? Bel dan niet."
Profielfoto van Rik Claessen
Geschreven door

"Kuikens van de pimpelmees, eendjes, bosuiltjes, steenuiltjes, maar ook haasjes, konijntjes, vosjes, eekhoorns..." somt Caroline Relleke, beheerder bij de Vogelopvang in Someren, op. Het zijn niet alleen vogelkuikens die daar worden opgevangen. "Zeker nu het drukker begint te worden brengt de dierenambulance van alles binnen", vertelt ze.

De binnengebrachte beestjes hebben gelukkig niets te vrezen: ze worden allemaal geholpen. "Het is nu wel druk, maar we zijn niet bang dat we het niet aankunnen. We hebben goede communicatie en samenwerking met andere opvangen in de omgeving."

Nestvliegers op de grond
Die drukte herkent ook Pascale Attema van ROZE. "Het wisselt per dag, maar regelmatig hebben we het gigantisch druk." Volgens haar begint het seizoen 'traditiegetrouw' met jonge haasjes en konijntjes. Op dit moment zijn het de pasgeboren eendjes die de verzorgers bezighouden.

"Daarnaast zien we nu veel nestvliegers: kuikentjes die mensen op de grond vinden. Vaak is dat niet erg, die leren vliegen vanaf de grond", zegt Attema.

Tips
Een deel van de drukte komt dan ook door gevallen waar eigenlijk helemaal niet gebeld hoeft te worden. Maar wat kun je nou het beste doen als je een pasgeboren kuiken, haasje of anders schattig gevaarte tegenkomt? Caroline en Pascale geven tips:

  • Een kuikentje kun je het best op een hogere tak zetten en het daar met rust laten, zo bescherm je het van roofdieren. De moeder is in de buurt, die komt echt wel.
  • Kom je pasgeboren konijnen tegen, bel dan wel. Deze komen vaak tevoorschijn wanneer hun leefomgeving wordt bedreigd door bijvoorbeeld de woning- of wegenbouw. De moeder vlucht dan en laat de jongen achter
  • Baby-eekhoorntjes gedragen zich heel tam als ze honger hebben. Ze komen dan gewoon naar je toe. Kijk het even aan, als het eekhoorntje naar je toe blijft komen zonder dat de moeder zich laat zien, bel dan de dierenambulance
  • Als je een haasje tegenkomt in een veld, laat het dan met rust. Er is dan niets aan de hand: de moeder verspreidt haar jongen en komt twee keer per dag terug om het jong te voeden.

Hoewel het niet wenselijk is, kan het volgens de dierenverzorgers geen kwaad als je een van de dieren aanraakt. "Pas alleen op bij pasgeboren reeën, die hebben kans om verstoten te worden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!