Video

Zorgen om asbest bij grote brand: 'Maar daar zijn geen aanwijzingen voor'

13 mei 2023 om 21:17 • Aangepast 24 mei 2023 om 02:02
nl
Omwonenden van de grote brand in het Eindhovense stadscentrum maken zich zorgen om mogelijke asbestdeeltjes die vrij zouden kunnen komen bij de brand. Maar er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat dat daadwerkelijk het geval is, zegt een woordvoerder van de brandweer. Door de dikke rook die vrijkomt is in de wijde omgeving een NL-Alert uitgestuurd.
Profielfoto van Sami Kappé
Geschreven door
Sami Kappé

In Eindhoven en ver daarbuiten is te zien dat het pand in de Lichtstraat in brand staat. Door de rook: eerst gelig, later zwart, wordt omwonenden aangeraden om naar binnen te gaan en binnen te blijven met ramen en deuren dicht.

"Het stonk vreselijk."

Het gebied rondom het gebouw is afgezet. Daardoor moest een terras op last van de brandweer ontruimd worden. Maar ook verder weg zijn gasten van bijvoorbeeld een muziekfestival naar huis gestuurd. "Want het stonk verschrikkelijk", vertelt een personeelslid van een café aan het Wilhelminaplein.

Wachten op privacy instellingen...

Ook aan het Clausplein was het overduidelijk dat buiten blijven niet gezond kon zijn. "We hebben onze deuren voor vanavond maar gesloten", zegt de eigenaar van Radegast 040 tegen Omroep Brabant. Niet alleen de rook, maar ook neerdwarrelende stofdeeltjes roepen vragen op bij Eindhovenaren.

"We hebben rondgekeken, maar geen asbestdeeltjes gezien."

Veel van de mensen die we spreken, zeggen bezorgd te zijn om mogelijke asbestdeeltjes. Maar die zorgen zijn voorbarig, zegt de brandweer. "Tot nu toe is er geen reden om aan te nemen dat er asbest ligt. We hebben rondgekeken maar geen asbestdeeltjes gezien hier."

Zo zag de brand er op het begin van de avond uit:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!