Alex wil burgemeester worden in Ivoorkust: 'Ik ga winnen'

17 mei 2023 om 20:00 • Aangepast 26 mei 2023 om 02:00
nl
De stad Man in Ivoorkust krijgt in augustus misschien een Brabantse burgemeester. Journalist Alex Gbanse uit Eindhoven is de oprichter van de enige onafhankelijke Ivoriaanse internetkrant en heeft zich kandidaat gesteld. Hij wil de plek waar hij opgroeide verbeteren en hoopt dat Brainport Eindhoven daarbij een handje kan helpen.
Profielfoto van Studio040Profielfoto van Pleun Wolters
Geschreven door
Studio040 & Pleun Wolters

Een mannenkoor zingt een lied als Alex Gbanse in het centrum van Man de aftrap geeft voor zijn verkiezingscampagne. De naam van de Eindhovenaar zingt al behoorlijk rond in de stad. Hij schat zijn kansen zelf behoorlijk hoog in. “Ik ga winnen”, lacht hij zelfverzekerd.

"Ik zou er graag voor zorgen dat alle kinderen gewoon naar school kunnen."

Man is met 200.000 inwoners de negende stad van Ivoorkust en ligt in een prachtig natuurgebied met bergen en oerwouden. Na de verwoestende oorlog van enkele jaren geleden is de toestand in de stad iets verbeterd maar nog altijd spelen er flinke problemen.

Zo barsten basisschoolklassen uit hun voegen. Met 150 kinderen tegelijk les krijgen in een lokaal zonder airco is in Man de dagelijkse praktijk. "Het is niet te doen", zegt Alex in zijn huis in Eindhoven terwijl hij een foto laat zien. Er is een onwaarschijnlijk aantal kinderen op te zien in een klaslokaal.

"Ze hebben een tekort aan ruimte en een tekort aan personeel. Inmiddels krijgt de ene helft van de klas 's ochtends les en de andere helft 's middags. Wat zou ik er graag voor zorgen dat alle kinderen in de stad gewoon naar school kunnen", verzucht hij.

Maar er is nog veel meer: vervuiling, jeugdwerkeloosheid, corruptie. De wegen in de stad zijn slecht en de marktkooplieden klagen steen en been over beroerde voorzieningen. Als het aan Gbanse ligt worden deze problemen binnenkort voortvarend aangepakt.

"De innovaties uit Brainport Eindhoven kunnen daar veel betekenen."

Gbanse heeft al honderden mensen aan zich gebonden om zijn campagne te begeleiden. Eerder deze maand reisde hij naar het gebied om zelf campagne te voeren.

Mocht hij winnen, dan wil hij de Ivoriaanse stad gedeeltelijk vanuit Eindhoven gaan besturen. Met een locoburgemeester in de stad en een goede videoverbinding kom je volgens hem al een heel eind.

"Het is juist interessant om hier te blijven wonen en de verbinding met Brainport te leggen. De innovaties uit onze regio kunnen daar veel betekenen. Man heeft ook een technische universiteit. Wie weet lukt het mij om een samenwerkingsverband op te zetten.“

Maar de 'magie' kan de andere kant op werken. Gbanse weet zeker dat de Brabanders om hem heen gecharmeerd kunnen raken van het bijzondere landschap, de mystieke cultuur en de vrolijke volksaard van de Ivorianen. Daarom organiseert hij een reis in de week dat de inwoners van Man naar de stembus gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!