Dirk loopt een marathon in elke Amerikaanse staat: 'Nog paar te gaan'

18 mei 2023 om 21:50 • Aangepast 31 mei 2023 om 02:03
nl
Eén marathon lopen is voor de meesten al een prestatie, maar Dirk van Oorschot (60) uit Loosbroek legt de lat nog een stukje hoger. Hij wil in elke Amerikaanse staat een marathon lopen. Vijftig in totaal dus. Zondag liep hij zijn 47e in de staat Maine. "Na de eerste dacht ik: ik doe dit nooit meer."
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

"Het idee ontstond in 2007. Ik was toen 44", vertelt Dirk vanuit zijn hotelkamer in de Amerikaanse staat Maine. Voor zijn werk was hij vaak in Amerika. "Ik dacht dat samen de marathon lopen een leuke manier was om mijn overzeese collega's beter te leren kennen."

“Ik was te moe om te eten.”

Terug in Loosbroek ging hij flink trainen en een half jaar later liep hij in Memphis in de staat Tennessee. Het was zijn allereerste marathon.

En dat was niet meteen een succes, vertelt Dirk lachend. “Niemand van ons had ooit gelopen. We gingen na afloop naar een restaurant, maar ik was te moe om te eten. Ik was helemaal kapot. De Amerikanen lachten me een beetje uit.”

Dirk was er klaar mee na die eerste keer. Maar toen zijn collega’s vroegen of ze naar Amsterdam konden komen voor een herkansing, wilde hij zich niet laten kennen. Zo kreeg hij toch de smaak te pakken: “Ik begon het leuk te vinden. Binnen de kortste keren had ik tien marathons gelopen."

"Het laat je echt goed kennismaken met het land."

Het begon pas echt aan te tikken toen Dirk met pensioen ging. “Ik wilde marathons gaan lopen op bijzondere plekken en in ruige landschappen." Zo liep hij in Chili, Australië, Japan en pikte hij er op elk continent wel eentje mee.

In Las Vegas liep hij ’s nachts, vanwege de hitte. Daar hoorde hij ook voor het eerst over de 50-Staten oorkonde: een prijs voor iedereen die in alle vijftig staten van Amerika een marathon loopt. "Op dat moment had ik 25 staten gedaan." Dirk zou de eerste niet-Amerikaan zijn die deze prestatie haalt.

Hij besloot zich daarom voorlopig helemaal op de VS te concentreren. En dat lukte. "Ik hoef alleen Minneapolis en Vermont nog", zegt Dirk trots.

"Ik ga nooit meer zo'n mijlpaal stellen."

Om dit vol te houden, moet je je lichaam heel goed kennen, zegt de doorgewinterde hardloper. Als hij zijn doel eenmaal gehaald heeft, wil hij het niet per se rustiger aan gaan doen. "Maar ik wil niet meer zo'n doel stellen. Het voelt soms een beetje als een verplichting. Ik ben nu zo dichtbij. Je wil dat er niets meer misgaat, zoals een blessure, een geschrapte vlucht of nog een keer corona."

Als alles goed gaat, loopt Dirk na de zomer zijn 48e, 49e en 50e marathon.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!