Verlies in laatste twee duels kan PSV 25 miljoen kosten: 'Van levensbelang'

19 mei 2023 om 13:49 • Aangepast 31 mei 2023 om 02:03
nl
Trainer Ruud van Nistelrooij noemde vrijdagmiddag de tweede plaats voor PSV in de eindstand van de Eredivisie van levensbelang. Dat is niet gek, want één plek lager op de ranglijst kan financieel enorme gevolgen hebben. Zondag tegen SC Heerenveen kunnen de Eindhovenaren zich verzekeren van de tweede plaats. Het verschil tussen deelname aan de Champions League en de Europa League kan oplopen tot ongeveer 25 miljoen euro.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

De tweede plek in de eindstand betekent deelname aan de voorronde voor de Champions League, de derde plek geeft recht op voorronde Europa League. Als PSV de Champions League bereikt, ontvangt de club een kleine dertig miljoen. Plaatsing voor de Europa League levert maar drie tot vier miljoen op. PSV valt niet om als het toch nog derde wordt, maar een enorm verschil is het wel.

"We hebben de ervaring van afgelopen jaar en we weten wat beter of anders moet."

En dan is het nog maar de vraag of via de voorrondes het hoofdtoernooi bereikt wordt. De afgelopen twee jaren bereikte PSV ook via de tweede plek in de eindstand van de Eredivisie de voorronden van de Champions League. Maar telkens strandde de Eindhovense formatie in het zicht van de haven.

Als je via de voorronden van de Champions League alsnog in de Europa League belandt, krijg je een verliezerspremie van ongeveer vijf miljoen euro. Dat is al meer dan bij rechtstreekse kwalificatie voor de Europa League.

Dus noemde Van Nistelrooij vrijdag het binnenhalen van plek twee 'van levensbelang’. “Daarna ga je kijken hoe je in de Champions League kunt komen. We hebben de ervaring van afgelopen jaar en we weten wat beter of anders moet”, vertelde de trainer.

"Ik verwacht dat Heerenveen zondag wel wil voetballen aangezien het zelf ook een resultaat nodig heeft."

Daarvoor moet zijn ploeg zondag afrekenen met sc Heerenveen. Mocht dat niet lukken, dan is er een herkansing tijdens de uitwedstrijd tegen AZ. Maar dat wordt waarschijnlijk veel moeilijker dan de thuiswedstrijd tegen de Friezen. Eerder dit seizoen verloor PSV op eigen veld van de club uit Alkmaar.

Toch is Heerenveen ook geen makkie. De club strijdt met RKC om plek acht in de Eredivisie en de play-offs om Europees voetbal. “Het is een sterk voetballende ploeg die ook goed verdedigend kan spelen. Maar ik verwacht dat Heerenveen zondag ook wel wil aanvallen omdat het zelf ook een resultaat nodig heeft”, zei Van Nistelrooij optimistisch.

Ook over de fitheid van de selectie was PSV's trainer positief. Ismael Saibari keert terug in de wedstrijdselectie dus zijn alleen de langdurig geblesseerden Armando Obispo en Mauro Júnior afwezig.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!