Koud douchen en vleesloze frikandel bij eerste groene voetbalwedstrijd

19 mei 2023 om 14:15 • Aangepast 31 mei 2023 om 02:03
nl
TOP Oss speelt vrijdagavond uit bij FC Dordrecht. Dat belooft een bijzondere wedstrijd te worden, maar niet per se vanwege het voetbalspel. De thuisclub houdt de eerste klimaatneutrale wedstrijd in het Nederlands betaald voetbal. Dat betekent veganistische frikandellen voor de supporters en een koude douche voor de spelers na de wedstrijd.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door

De voetbalclub uit Oss speelt vrijdagavond zijn laatste wedstrijd van het seizoen met een groen tintje. FC Dordrecht trekt alles uit de kast om de wedstrijd zo milieuvriendelijk mogelijk te laten verlopen.

Elektrisch vervoer
Jack van Lieshout, algemeen directeur van TOP Oss: "Wij rijden als bestuur in een elektrische bus naar het stadion, net als de scheidsrechters. De spelers worden gebracht in onze spelersbus die al op biodiesel rijdt."

De supporters van Oss die de uitwedstrijd willen zien, horen zich ook aan de regels te houden. Een grote supportersbus op klimaatneutrale brandstof kreeg de club alleen niet vol.

Leon Vlemmings, innovatiemanager bij FC Dordrecht: "Supporters komen met de trein naar het station en worden daarna met zeven elektrische busjes naar het stadion gebracht."

Laadpalen en robotgrasmaaier
Wie toch een benzineauto voor de deur denkt te parkeren, wordt weggestuurd. Op de parkeerplaats staan laadpalen voor elektrische auto's. Het gras wordt gemaaid met een elektrische robotgrasmaaier.

In het stadion drinken toeschouwers uit herbruikbare bekers en blijven de warmtebranders uit om gasverbruik te verminderen. De spelers moeten na een wedstrijd onder een koude douche.

Er staan foodtrucks met een bijzondere delicatesse. De supportersvereniging van de thuisclub heeft een speciale veganistische frikandel met een groen sausje op het menu laten zetten.

Gemengde reacties
Beide voetbalclubs zijn razend enthousiast, net als een groot deel van de supporters. Nog nooit eerder was een wedstrijd in het Nederlands betaald voetbal klimaatneutraal.

Toch vindt een deel van de supporters het een overdreven actie. "Moet niet veel gekker worden", schrijft iemand op Twitter.

Voetbalfans hoeven niet bang te zijn dat het voor altijd verplicht is om met een elektrische auto naar het stadion te komen. De wedstrijd van vrijdag is een challenge voor de voetbalclub, lokale ondernemers en de gemeente Dordrecht. Een vervolg komt er voorlopig nog niet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!