PSV nog niet zeker van plek twee na misstap tegen Heerenveen

21 mei 2023 om 16:26 • Aangepast 2 juni 2023 om 02:00
PSV heeft met 3-3 gelijkgespeeld tegen sc Heerenveen. Daardoor ligt de strijd om plek twee weer helemaal open. Bij winst waren de Eindhovenaren zeker geweest van tenminste een voorronde Champions League. Nu moet de ploeg nog vol aan de bak in de laatste speelronde om de tweede plaats alsnog veilig te stellen.

Winnen van SC Heerenveen zou voldoende zijn om dat doel zondag al te bereiken. Zo eenvoudig als dat klinkt, was het zeker niet.

Maar PSV begon sterk en kwam vroeg op voorsprong via een kopbal van Ibrahim Sangaré. Maar na die 1-0 voorsprong viel de thuisploeg in slaap. In een traag tempo werd gezocht naar een tweede treffer, verder bleef het bij blaffen.

Van Ewijk
Bijten deed SC Heerenveen juist wel. Tot twee keer toe zelfs, met dank aan Milan van Ewijk. De rechtsback van de Friezen staat notabene in de belangstelling van de Eindhovense club en hij was het die een groot aandeel had in de 1-1 en de 1-2.

Eerst wist hij zelf te profiteren van een gigantische fout van André Ramalho die de bal niet onder controle kreeg. Van Ewijk schoof de bal daarna beheerst langs PSV's keeper Walter Benítez. In de blessuretijd van de eerste helft was de verdediger aangever van de 1-2 van de Friezen. Doelpuntenmaker was Antoine Colassin, die ook al rustig afrondde.

Comeback komt te laat
Ook na rust bleef het zeer matig wat PSV liet zien. Sterker nog, na 57 minuten had Osame Sahraoui de 3-1 op zijn schoen. Sangaré redde met een teen de Eindhovenaren. Een minuut later viel er niks meer te redden voor de thuisploeg. Het was wederom Colassin die scoorde voor de bezoekers. Hij schoof met een droge knal de 3-1 binnen.

De Eindhovense ploeg leek afhankelijk van Ajax. De concurrent voor de tweede plaats was op dat moment niet verder gekomen dan een 1-1 tussenstand tegen FC Utrecht. Bij die stand was PSV alsnog tweede. Maar de 2-1 in Amsterdam zorgde ervoor dat PSV echt zelf moest winnen. Ruim tien minuten voor tijd deed Luuk de Jong wat terug door de 2-3 binnen te koppen. Nog altijd moest PSV twee keer scoren om in zijn opzet te slagen. Met nog vijf minuten op de klok ging de bal op de stip. Xavi Simons benutte het buitenkansje en bracht PSV helemaal terug in de wedstrijd.

Eén doelpunt had PSV nog nodig. Het was weer springlevend. Toch was het te laat wakker geworden, waardoor plek twee ineens weer op het spel staat. Volgende week wacht de apotheose in de laatste speelronde van de Eredivisie. PSV heeft dan bij AZ genoeg aan een punt. Ajax moet winnen bij FC Twente om PSV eventueel nog in te halen. AZ kan nog derde worden, dan moet het op zijn beurt winnen om Ajax te achterhalen.