'Oma' werkt al 35 jaar in homokroegen: 'Potenrammers trapten de deur in'

27 mei om 12:00 • Aangepast 6 juni om 02:01
nl
Hij kent iedereen en iedereen kent hem. De 77-jarige Djarsy Barwegen werkt al 35 jaar als barkeeper en portier in de Bredase homokroegen. Vaak beter bekend onder zijn bijnaam 'Oma' maakte hij er van alles mee. Van uitbundig dansende leernichten en agressieve potenrammers tot aan de inmiddels weer opbloeiende homohaat.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Djarsy Barwegen werkte in Breda in cafés met illustere namen als The Sin, de Haaibaai, 't Piggenhuis, Romeo en Ruzie Thuis. "Dat waren allemaal echte homobars voor mannen", vertelt hij. "Ik ben een rasnicht en ging dus nergens anders werken. Ook niet in een pottentent."

Djarsy is een bekend gezicht in de Bredase horeca en dan vooral onder zijn bijnaam 'Oma'. Hij legt het uit: "Iemand zei een keer opa tegen mij en dat werd, omdat ik homo ben, als grap gecorrigeerd naar oma. Dat is eigenlijk zo gebleven."

Als 77-jarige zit Oma nog altijd niet achter de geraniums, maar hij tapt drie dagen per week bier in café 't Piggenhuis. "Dat is al een tijdje geen nichtentent meer", legt Barwegen uit. "Die zijn eigenlijk overal wel verdwenen. Cafés zijn nu allemaal gemengd en gelijkgestemden kunnen elkaar dus overal treffen."

"We mochten als homo's nergens naar binnen."

"Vroeger was dat wel anders", vervolgt hij. "Toen mochten we als homo's nergens naar binnen. We werden niet geaccepteerd en leefden ondergronds. Ik heb nog meegemaakt dat potenrammers de deur van ons café intrapten! Dan was het vechten en dat was soms best eng. Maar bang ben ik nooit geweest. Anderen wel, maar dat waren de mietjes", lacht hij.

Het was ook de tijd dat Oma en zijn vrienden stiekem het café in moesten sluipen om aan travestie te doen. "Je mocht niet als vrouw verkleed over straat lopen en ook beter niet als leernicht. Dus werden we met de auto vlak voor de deur afgezet."

Toch heeft hij fijne herinneringen aan die tijd. "We hadden altijd veel plezier hoor. Ik zal bijvoorbeeld nooit vergeten dat Antoontje, een leernicht, zijn man vastbond aan een kruis. Uiteindelijk lazerden ze allebei met kruis en al het publiek in."

Djarsy alias Oma deed ook travestie.
Djarsy alias Oma deed ook travestie.

Inmiddels zijn de tijden veranderd, maar discriminatie is er volgens Djarsy nog steeds. "Op straat word ik regelmatig nageroepen. Vooral door Marokkanen van de jongere generatie. Of mag ik dat niet benoemen? Helaas accepteren veel van hen ons niet."

Maar in Café 't Piggenhuis heeft Barwegen helemaal geen last van discriminatie. Ook niet als hij er met carnaval als 77-jarige nog als portier aan de deur staat. "Dat is geweldig. Iedereen is dan bezopen, lult tegen je aan en geeft je bier. Soms ook iets teveel ja", lacht hij.

En bij 't Piggenhuis zijn ze blij met hem. "Oma is een icoon en kan perfect omgaan met de gasten. En hij leert dat ook de jongere generatie", zegt eigenaar Martijn Lavrijsen. "Hij is belangrijk voor ons."

"Ik stop er pas mee als mijn gezondheid het niet meer toelaat."

Oma piekert er niet over om vanwege zijn leeftijd te stoppen. En voert nog altijd zijn speciale act op: op het nummer 'Hemelbedpolka' van Jopie Vogelvang doet hij met een malle pruik op het hoofd zijn eigen dansje. Terwijl hij het nummer playbackt, gaan de mensen uit hun dak. "Het is mijn gouden plaat en ik stop er pas mee als mijn gezondheid het niet meer toelaat."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!