Ryan had psychische problemen maar durfde daar niet over te praten

23 mei 2023 om 21:00 • Aangepast 2 juni 2023 om 02:02
nl
De 26-jarige Ryan Rijnders uit Den Bosch had jarenlang psychische problemen en een burn-out. Maar praten over zijn mentale problemen deed hij lange tijd niet, en hulp zoeken al helemaal niet. “Ik dacht dat ik me niet moest aanstellen. Mannen moeten stoer zijn”, vertelt Ryan. Nu wil hij het taboe doorbreken en andere jonge mannen aansporen wél hun mond open te doen als het mentaal gezien niet goed met ze gaat.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

De 26-jarige Ryan straalt als hij binnen komt lopen in het pand waar hij een bijeenkomst over mentale problemen volgt. Het gaat goed met hem, maar dat was maanden geleden wel anders. “Ik lag alleen maar in bed. Ik kon amper een kopje koffie voor mezelf zetten”, vertelt hij.

“Ik dacht dat ik mijzelf niet aan moest stellen.”

Ryans mentale klachten begonnen in de pubertijd. Toen hij 16 jaar was, wist hij al een tijd dat hij op mannen valt. Maar dat durfde hij niet te vertellen. “Ik was bang dat ik in een hokje werd geplaatst. Ik heb mijn geaardheid lang geheim gehouden en dat was mentaal heel zwaar.” Toen Ryan uiteindelijk toch besloot uit de kast te komen, werden zijn psychische klachten erger. “Ik werd op school van de trap geduwd en bij mijn bijbaantje werd ik gepest."

In de jaren na Ryans middelbare schooltijd ging het nog slechter met hem. De druk om af te studeren, een baan te vinden en een huis te kopen, werden hem teveel. “Het was een trein van verwachtingen die ik in mijn hoofd moest waarmaken. Voor mezelf en mijn omgeving.”

De 26-jarige Bosschenaar kreeg daardoor ook fysieke klachten. Hij kon de trap niet meer op, werd duizelig in de supermarkt en viel flauw onder de douche. Maar professionele hulp inschakelen, durfde hij niet. “Ik dacht ik dat ik mijzelf niet aan moest stellen. Ik heb nooit iets heel heftigs meegemaakt. Daarom dacht ik dat mijn problemen tussen mijn oren zaten.”

“Ik besefte dat het écht niet goed met mij ging.”

Ondanks zijn mentale problemen, kreeg Ryan zijn leven op de rit. Hij ging samenwonen en trouwde en werd docent op het Koning Willem 1 College. Maar in december 2021 ging het mentaal mis. “Ik kwam thuis van mijn werk en uit het niets moest ik urenlang huilen”, vertelt hij. “Alles wat ik had opgekropt de afgelopen jaren kwam eruit. Toen pas besefte ik dat het écht niet goed met mij ging.”

Ryan kwam overspannen thuis te zitten. Dat was het moment dat hij over zijn mentale problemen moest gaan praten en hulp zocht. “Ik wilde er niet aan toegeven, maar ik kon fysiek en mentaal niks”, zegt de jonge Bosschenaar. “Ik vond het spannend om te vertellen hoe ik mij écht voelde.”

Ryan is niet de enige jonge man die het moeilijk vond om over zijn psychische problemen te praten. Uit cijfers blijkt dat 55 procent van de jongeren dat een taboe vindt. “Er wordt van mannen verwacht dat ze stoer zijn. Daar horen het tonen van gevoelens en praten over je problemen niet bij."

In deze Week van de Mentale Gezondheid volgt Ryan een bijeenkomst over het doorbreken van dat taboe. “Ik wil leren hoe ik psychische problemen bij de mbo'ers kan herkennen en bespreekbaar kan maken”, zegt hij. “Ik hoop dat ik jonge mannen zoals ikzelf kan laten inzien dat het niet erg is om over je gevoelens of mentale klachten te praten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!