Waar woon je het fijnst? Blijkbaar niet in Brabant: ‘Ridicuul onderzoek’

24 mei 2023 om 19:00 • Aangepast 2 juni 2023 om 02:02
nl
Vraag je wat de fijnste plekken in ons land zijn om te wonen; dan kan je waarschijnlijk zo een paar mooie Brabantse steden opnoemen. Maar in de top-10 van aantrekkelijkste steden is er geen enkele uit onze provincie te bekennen. De eerste die je tegenkomt is Den Bosch, op een magere plek twintig. “Ridicuul”, vindt Frank Lammers. “Dat onderzoek kan meteen in de prullenbak.”
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Ieder jaar worden de vijftig grootste steden van Nederland met elkaar vergeleken door onderzoeksbureau Atlas Research. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de bereikbaarheid, veiligheid, banen, het culinaire aanbod en hoe groen het er is.

Amsterdam staat met stip op nummer één. Daarna volgen Amstelveen, Leiden, Utrecht en Leidschendam. De populairste Brabantse stad is Den Bosch, op plek 20. Daarna komen Eindhoven, Breda, Tilburg en Bergen op Zoom. Helmond scoort in Brabant het slechtst.

"Je kan niet met droge ogen zeggen dat Zoetermeer mooier is dan Breda."

Opmerkelijk, vindt de Tilburgse cabaretier Leo Alkemade. "Ik heb zelf in Amsterdam gewoond en het is daar verschrikkelijk. Het is er niet gemoedelijk. Er zijn alleen maar junkies, men is vrij egoïstisch en het is er vol toeristen. Als jij bij de bakker in het Engels aangesproken wil worden, prima. Maar ik bestel in Tilburg gewoon een zak worstenbroodjes en dan krijg ik die."

Acteur Frank Lammers mag dan wel in Amsterdam wonen, hij is geboren in Brabant en ook hij begrijpt niks van het onderzoek. “Ben je weleens in Zoetermeer (plek 16) geweest? Dat is de lelijkste stad van Nederland. Je kan niet met droge ogen zeggen dat die stad mooier is dan Breda", zegt hij.

Volgens Lammers is het onderzoek alleen gebaseerd op de randstad. “Eindhoven is een mooi ontwikkelde stad, met een vliegveld, goede bereikbaarheid, theaters en bioscopen. En Helmond heeft zich enorm ontwikkeld en is nu mooi en toegankelijk. Maar dat is allemaal te ver weg. Ik nodig mensen uit een tijdje in Leidschendam (plek 5) te gaan wonen. Ik wens ze veel succes.”

"Het is ook een spiegel die we voorgehouden krijgen."

Ook burgemeester Paul Depla van Breda neemt de resultaten met een korreltje zout. “Ze doen dit onderzoek ieder jaar en altijd is er ongeveer dezelfde uitkomst. Ze meten vooral voorzieningen, zoals werk. Maar als ze echt aan mensen hadden gevraagd waar ze liever willen wonen of een pilsje willen pakken: Breda of Zaanstad? Dan weet ik het antwoord wel.”

Toch kunnen we volgens hem ook van het onderzoek leren. “Het is ook een spiegel die we voorgehouden krijgen. Onze steden kunnen individueel nooit tegen alle voorzieningen in Amsterdam opboksen. Daarom moeten we goed samenwerken op het gebied van cultuur, sport en banen. En dan hebben we als Brabant hele goede troeven in handen."

Wat mensen volgens de onderzoekers vooral waarderen is groen, zoals bomen en parken in de buurt. Oss scoort daarop het slechtst van ons land. Bergen op Zoom doet het op dat gebied dan weer best goed en staat op plek 4 van Nederland. Op het gebied van uitgaan zit je trouwens wel weer goed in Tilburg en Eindhoven. Die staan op de zevende en achtste plek van ons land.

Ranglijst aantrekkelijkste Brabantse steden:

  1. Den Bosch (plek 20)
  2. Eindhoven (plek 26)
  3. Breda (plek 31)
  4. Tilburg (plek 32)
  5. Bergen op Zoom (plek 38)
  6. Oss (plek 40)
  7. Roosendaal (plek 42)
  8. Helmond (plek 43)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!