Gratis schoolmaaltijden: honderd Brabantse scholen hebben zich aangemeld

26 mei om 10:21 • Aangepast 6 juni om 02:01
nl
100 Brabantse scholen hebben zich aangemeld voor gratis schoolmaaltijden voor kwetsbare leerlingen. Dat melden initiatiefnemers het Rode Kruis en Jeugdeducatiefonds vrijdag aan Omroep Brabant. Het gaat om leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs. Het initiatief moet ervoor zorgen dat er minder leerlingen met honger in de klas zitten.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Scholen kunnen zich al zo’n twee maanden voor het programma aanmelden. Een aantal van de scholen is inmiddels ook al begonnen met het uitdelen van maaltijden of verstrekken van boodschappenkaarten.

Vanwege privacy-redenen willen de organisaties niet zeggen om welke scholen het precies gaat. In Nederland gaat het in totaal om 1302 aangemelde scholen. Het grootste deel van de deelnemende scholen komt uit Zuid-Holland (387) en Noord-Holland (238).

Laag inkomen of speciaal onderwijs
Scholen waar 30 procent of meer van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen kunnen gebruikmaken van de schoolmaaltijden. Ook leerlingen in het speciaal onderwijs komen in aanmerking. In totaal kunnen 300.000 leerlingen geholpen worden.

De scholen die deelnemen kunnen kiezen tussen 'maaltijd op school' en 'maaltijd thuis'. Bij de eerste optie krijgt de school 9 euro per leerling per week. Via de optie maaltijd thuis kunnen ouders van leerlingen die dat het meest nodig hebben boodschappenkaarten krijgen ter waarde van 11 euro per kind per week.

Nederland telt in totaal rond de achtduizend scholen in het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs. Met de 1302 scholen die zich hebben aangemeld, betekent dit dus dat een op de zes scholen in Nederland nu maaltijden verzorgt omdat leerlingen er regelmatig met lege maag naar school gaan, aldus het Rode Kruis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!