Kinderen thuis vanwege tekort aan personeel bij kinderdagverblijf

26 mei 2023 om 20:00 • Aangepast 6 juni 2023 om 02:00
nl
De kinderopvang kampt al lange tijd met een flink tekort aan personeel. Bij kinderdagverblijf Pepino in Berkel-Enschot is het tekort nu zelfs zo groot, dat er dagelijks een of twee groepen thuis moeten blijven. Ouders moeten dan zelf andere opvang voor hun kind zien te regelen.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Zoemend vliegt Stef Stuntpiloot in het rond. Casper gaat helemaal op in het spelletje dat hij met zijn moeder speelt. Normaal gaat Casper op maandag, dinsdag en vrijdag naar kinderdagverblijf Pepino. Maar de afgelopen maanden zat hij door een tekort aan medewerkers bij de opvang regelmatig thuis. Moeder Wendy van der Eerden: "Dat is erg vervelend. We hebben juist gekozen voor kinderopvang om er zeker van te zijn dat we opvang hebben als wij moeten werken."

"We moeten steeds puzzelen en dat is stressvol."

De ouders krijgen via een app te horen welke dagen uitvallen. Wendy laat het laatste bericht zien. "In dit geval stonden er acht sluitingsdagen op. Het eerste wat ik doe is kijken om hoeveel dagen het voor Casper gaat. Dat waren er nu vijf. Dan moeten we puzzelen: wanneer kunnen we werkdagen ruilen en op welke dagen moeten we opa's en oma's vragen? Dat is stressvol en vergt best wel wat frustratie en energie."

Ook Humankind, de organisatie achter kinderdagverblijf Pepino, baalt van de situatie in Berkel-Enschot. "We vinden het verschrikkelijk. We staan dagelijks voor de uitdaging groepen open te houden en dat lukt niet altijd door de krapte op de arbeidsmarkt", zegt regiodirecteur Esther de Koning.

"We hebben wel vijf of zes vacatures open staan, alleen al voor dit kinderdagverblijf."

Volgens De Koning is het moeilijk om medewerkers te vinden. "De arbeidsmarkt trekt aan. Er zijn veel vacatures en daardoor verlaten sommige mensen de opvang om wat anders te gaan doen. Ook is er minder instroom van leerlingen die van school afkomen en de kinderopvang ingaan. Als je dat naast elkaar zet dan heb je een tekort."

En dat is bij Pepino nu goed te merken. "We moeten dagelijks een of twee groepen sluiten. Op iedere groep staan twee of drie medewerkers. Dus tel maar uit. We hebben wel vijf vacatures openstaan voor dit kinderdagverblijf."

"Ouders zijn niet blij en dat snappen wij volkomen. Wij vinden het zelf ook verschrikkelijk."

Bij Pepino is er nu een sluitingscarrousel ingevoerd. Iedere dag sluiten een of twee groepen de deuren en dat rouleert. "Wij willen voorkomen dat steeds dezelfde groepen thuis komen te zitten. Daarom hebben wij het verspreid."

Dat dat slechts een pleister op de zere wond is, realiseert De Koning zich ook. "Ouders zijn niet blij en dat snappen wij volkomen."

"We gaan zij-instromers intern opleiden zodat ze voor ons kunnen gaan werken."

Humankind probeert de problemen op te lossen. "Om de werkdruk te verminderen, zetten we locatie-ondersteuners in. Dan zijn er extra handen op de groep, zodat er meer tijd en aandacht is voor de kinderen."

En deze zomer wordt in Brabant de Humankind Academie geopend. "Dat is een opleiding die wij zelf verzorgen waarbij we zij-instromers proberen binnen te halen. Die leiden wij intern op zodat ze voor ons kunnen gaan werken. Het zal het personeelstekort niet helemaal oplossen, maar het gaat in ieder geval helpen."

Toch is voor Wendy en haar zoon het gepuzzel bijna voorbij: "Casper gaat na volgend weekend naar school."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!