Luister nu naar Zwart-wit verleden: deze rol speelde Breda in de slavernij

31 mei 2023 om 12:00 • Aangepast 9 juni 2023 om 02:03
nl
Welke rol speelt Brabant in het Nederlandse slavernijverleden? Daar hoor je alles over in Zwart-wit verleden. In deze nieuwe Omroep Brabant-podcast duikt programmamaker Cindy de Koning in het slavernijverleden dat ruim twee eeuwen duurde. In de eerste aflevering staat Breda centraal. Die vind je nu in je favoriete podcastapp.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Met het tekenen van de Vrede van Breda in 1667 werd de kolonie Suriname definitief van de Republiek, het huidige Nederland. Vanaf toen nam de handel in mensen van Afrika naar de Caraïben enorm toe. De Koning gaat naar de plek in het kasteel van Breda waar het verdrag werd getekend en ontdekt wat dit betekende voor de slavernijgeschiedenis.

"Dat is het begin van een handel die een vlucht neemt met de slavernij, omdat de plantages in Suriname natuurlijk heel veel hebben betekend voor de rijkdom van het huidige Nederland", zegt Monique Rakhorst van het Stedelijk Museum Breda.

Manumissie van Crommelin (foto: Cindy de Koning).
Manumissie van Crommelin (foto: Cindy de Koning).

Overigens duurde het maanden voordat de vrede was getekend. In die tijd moest het toen nog arme en kleine Breda alle gasten onderdak bieden en voorzien van een maaltijd.

Huis van de gouverneur
Breda is ook de plek waar gouverneur Wigbold Crommelin na zijn pensioen in 1770 neerstreek in het Huis van Assendelft in de huidige Nieuwstraat. Hij nam een aantal voormalig tot slaaf gemaakten mee als bedienden. Het huis staat er nog steeds en daar horen we wie Crommelin was en wat voor rol hij speelde in de slavernijgeschiedenis.

"Hij had veel invloed in de kolonie waar twintig keer meer slaven woonden dan plantagehouders", zegt kenner van Breda Leo Nierse. Hij sloot onder meer een vredesverdrag marrons. Dit zijn afstammelingen van Afrikanen die door slavenhalers naar Suriname zijn gebracht en streden tegen hun voormalige eigenaren. Ook probeerde Crommelin de strenge lijfstraffen te verzachten.

Huis van Assendelft (foto: Cindy de Koning).
Huis van Assendelft (foto: Cindy de Koning).

Om meer te leren over hoe de Nederlanders handelden in mensen en welk lot de slaaf gemaakten wachtte, bezoekt De Koning ook de tentoonstelling 'Onze koloniale geschiedenis' in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Zesdelige serie
Dit jaar herdenken en vieren we dat de slavernij op 1 juli 1863 werd afgeschaft. Het duurde vervolgens nog tien jaar voordat de tot slaaf gemaakten echt vrij waren. In de nieuwe podcast Zwart-wit verleden ontvouwen zich in zes delen een twintigtal ontluisterende verhalen. Verhalen van mensen die leefden en leven in Breda, Bergen op Zoom, Tilburg en Helmond.

De Koning is op plekken waar de mensen woonden, duikt in archieven en leert zo meer over het Brabant van toen en ook over de personen in kwestie. Ze komt op bijzondere plekken en neemt de luisteraar mee in haar zoektocht en ontdekkingen. Dit alles wordt omlijst met inzicht in het koloniale verleden van Brabant. Iets waar steeds meer steden nu onderzoek naar doen of willen doen.

Vanaf 31 mei vind je iedere woensdag een nieuwe aflevering van de podcast Zwart-wit verleden in je favoriete podcastapp.

Wachten op privacy instellingen...

Meer podcasts vind je op omroepbrabant.nl/podcast.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!