Dankzij Rianne krijgen MS-patiënten voorrang op de wc: ‘Ze lachten me uit'

30 mei 2023 om 09:01 • Aangepast 7 juni 2023 om 02:01
nl
Een gratis, gepersonaliseerde toiletpas moet uitkomst bieden voor de vele MS-patiënten om voorrang te krijgen bij wc's. Rianne Meersschaert uit Breda heeft die ontwikkeld, omdat ze telkens werd uitgelachen als ze voorkroop. Ze heeft darmproblemen en kan haar plas moeilijk ophouden. "Je voelt je zo gekrenkt."
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Rianne heeft MS. Die ziekte heeft haar darmen en blaas zo erg aangetast dat ze altijd snel naar het toilet moet. Ze kreeg daarom van haar verpleegkundige een algemene toiletpas, die voor begrip moest zorgen. Maar dat is volgens haar vaak ver te zoeken. “Mensen geloven me niet en zeggen: leuk dat pasje, maar wij moeten allemaal naar de wc.”

“Toen heeft ze wel haar excuses aangeboden. Maar toch... Je voelt je zo gekrenkt.”

Ze vertelt dat het tijdens de elfde van de elfde nog gebeurde in Den Bosch. “Bij de wc-wagen stond een hele lange rij. Dat zou ik nooit redden.” Met een vriendin liep ze naar voren en legde ze de situatie uit. “Die meid keek naar dat pasje en vroeg argwanend, wat heb je dan? Toen ik zei dat ik MS heb, bekeek ze me van top tot teen en begon ze te lachen.”

Tijd voor discussie had Rianne niet. Ze rende de eerste wc in die vrij kwam. “Ik dacht: ik zie zo wel met wie ik ruzie heb.” Dat viel achteraf gelukkig mee. Haar vriendin had alles inmiddels uitgelegd. “Toen heeft die vrouw wel haar excuses aangeboden. Maar toch... Je voelt je zo gekrenkt.”

Rianne bedacht daarom dat het goed zou zijn als er een gepersonaliseerde toiletpas zou komen. Zoiets bestaat al wel, maar is niet gratis.

“Ik hoor nu al van mensen dat ze blij zijn dat ze eindelijk begrepen worden."

Samen met Coloplast (een bedrijf voor medische hulpmiddelen), het Nationaal MS-fonds, Jong&MS en de MS-vereniging Nederland heeft Rianne daarom een gratis toiletpas ontwikkeld. “Dankzij de persoonlijke gegevens kun je bewijzen dat de pas bij jou hoort. En de logo’s van de grote MS-organisaties staan erop, zodat het betrouwbaar overkomt.”

Mensen met MS kunnen de pas tot en met 9 juni gratis aanvragen. Dat hebben tot nu toe 2000 mensen gedaan. Het is op dit moment nog een proef voor alleen MS-patiënten, maar Rianne hoopt dat er uiteindelijk een gratis universele toiletpas komt. “Ik hoor nu al van mensen die in hetzelfde schuitje zitten, dat ze blij zijn dat ze eindelijk worden begrepen. En daar doe je het voor.”

Rianne met de nieuwe toiletpas (foto: Coloplast).
Rianne met de nieuwe toiletpas (foto: Coloplast).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!