Nathalie heeft een beperking en kan haar droom najagen

28 mei 2023 om 14:44 • Aangepast 6 juni 2023 om 02:01
nl
Nathalie droomde jaren van een baan in de horeca, maar dat kon niet. Net als duizenden andere mensen met een beperking past zij niet in het schoolsysteem. Alternatieven om een vak te leren, bestonden niet. Tot nu, want dagbestedingsorganisatie Samen Top in Dongen is een van de eerste plekken waar Nathalie op haar eigen tempo een erkend diploma kan halen.
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

Nathalie neemt even pauze van haar werk: "Ik vind het leuk dat ik nu een echte opleiding doe", straalt ze. "Dat ik een beperking heb, wil niet zeggen dat ik wil stoppen met leren. Zo kan ik hopelijk vijf dagen per week in de horeca werken. Dat is mijn droom."

"Iedereen heeft recht op persoonlijke ontwikkeling."

Mensen als Nathalie, die een beperking hebben of van het speciaal onderwijs komen, kunnen niet zomaar doorleren voor een vak. Er bestaan namelijk alleen standaard mbo-opleidingen.

Maar deze doelgroep past vaak niet binnen zo'n schoolsysteem. Omgaan met volle klassen vinden ze lastig of de leerstof gaat voor hen te snel. Nederlands, Engels en Rekenen kunnen ook te moeilijk zijn.

En dus vallen ze buiten de boot. Na de middelbare school komen ze thuis te zitten of bij de dagbesteding. “Maar ook zij hebben recht op persoonlijke ontwikkeling”, vertelt Judit Baijens, directrice van Samen Top. “In de dagbesteding is daar weinig ruimte voor. Het gaat er vooral om dat mensen een fijne dag hebben en nuttig bezig zijn."

Dat terwijl zij zeker talenten hebben: "Ze willen en kunnen wel werken”, betoogt Judit, “alleen duurt het langer voor ze het leren.” Dankzij een opleiding op maat kunnen ze van de dagbesteding, waar ze een uitkering krijgen, doorstromen naar een echte baan met salaris.

"We trainen niet alleen de werknemer, maar ook de werkgever."

Nathalie werd verliefd op het vak, omdat ze eerst via dagbesteding klusjes deed in de horeca. Nu krijgt ze thuis online lessen en die past ze toe in de praktijk. "Ik word er heel vrolijk van als ik de lessen in de praktijk herken", zegt ze enthousiast.

De klusjes uit de dagbesteding kan ze steeds vaker verruilen voor taken in de bediening. Werkgevers zoals die van Nathalie zijn zorgvuldig door Samen Top geselecteerd. "We trainen niet alleen de werknemer, maar ook de werkgever en we vangen ze op als het toch niet lukt", zegt directrice Judit. Ook spreken ze van te voren af dat de werknemer na de opleiding mag blijven.

"Als ik straks een diploma heb, hoor ik hier pas echt thuis."

De branche-opleidingen zoals die van Nathalie zijn een initiatief van het Ministerie van VWS, stichtingen zoals Samen Top voeren ze uit. Mensen kunnen een beroep of een deel van een beroep leren en hebben keuze uit drie branches: tuinbouw, logistiek en horeca.

De stichting in Dongen is volgens Judit extra bijzonder, omdat zij een stapje verder gaan. "De branche opleidingen zijn wel alsnog een schoolse setting. Ze leren theorie in een groep en passen dat dan toe op hun werkplek tot ze daar echt aan het werk gaan."

Voor een deel van de mensen is die drempel zelfs nog te hoog. Waar zij in het programma van VWS achter het net vissen, zoekt Samen Top ook voor hen een oplossing. "Zelfs mensen die er tien jaar over willen doen of mensen die niet kunnen lezen en schrijven kunnen meedoen. De enige eis is dat ze het zelf moeten willen."

Dat zit voor Nathalie wel goed. Vol smart wacht ze op haar diploma, die ze als het goed is eind dit jaar behaalt: "Dan hoor ik hier pas echt thuis!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.