Video

Man bedreigt agent met graafmachine maar hoeft cel niet meer in

30 mei 2023 om 22:07 • Aangepast 7 juni 2023 om 02:00
nl
Een man van 41 die vorig jaar in zijn woonplaats Tilburg onder meer met een graafmachine is ingereden op een agent, hoeft de cel niet meer in. Hij heeft volgens de rechter in Breda lang genoeg in voorarrest gezeten. De Tilburger moet nog wel een schadevergoeding van enkele duizenden euro's betalen aan de gedupeerden die volgens de rechter doodsangsten uitstonden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De man veroorzaakte de consternatie op zondag 19 juni. Hij was de weg kwijt, nadat hij vier dagen achter elkaar speed had gebruikt. Zwaar onder invloed probeerde hij een auto te openen. Toen hem dat niet lukte, gooide hij een ijzeren melkbus door een van de ruiten van de wagen.

Een man die in de auto zat, wilde die ochtend zijn paard opzoeken, maar beleefde een traumatische ervaring. Een klein jaar later heeft hij er nog steeds last van.

Een van de gealarmeerde agenten die de Tilburger wilden aanhouden, kreeg eveneens de schrik van zijn leven. De man was namelijk in een graafmachine gestapt en vernielde hiermee een politiewagen en een bloembak. Ook reed hij bewust in op die agent, zo werd hem verweten.

Twee weken geleden, tijdens de rechtszaak, werd dit door zijn advocaat Pieter van de Kerkhof betwist. De raadsman noemde nog een andere reden voor een lichte straf: zijn cliënt heeft al negen maanden in voorarrest gezeten. Van de Kerkhof werd op zijn wenken bediend.

Drugsgebruik afgezworen
De dader zelf zei dat hij zich amper iets kon herinneren van wat er die dag is gebeurd. Dat de politie een aantal waarschuwingsschoten heeft gelost en dat ze pepperspray en een taser heeft gebruikt om hem tot bedaren te brengen? Het zal best. Het staat de Tilburger niet bij. “En dat is geen slap excuus of geouwehoer. Nu weet ik wat drugs met je kunnen doen. Ik gebruik niet meer. Het is al erg genoeg wat ik heb aangericht”, zei hij tijdens de zitting. Ook bood hij zijn excuses aan aan de man die in de vernielde wagen zat.

Toen hij doordraaide, was de Tilburger net vrij. Hij zat nog wel in een proeftijd na een eerdere veroordeling. De officier van justitie vond daarom dat hij een voorwaardelijke celstraf van drie maanden alsnog moet uitzitten. Plus nog eens een half jaar. De rechter vindt dat dus te gortig, de voorwaardelijke straf blijft de Tilburger nog wel boven het hoofd hangen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!