Traangas gegooid tijdens optreden 7th Sunday, verder rustig verlopen

29 mei om 14:14 • Aangepast 7 juni om 02:01
nl
De organisatie van 7th Sunday Festival in Erp kijkt terug op een 'fantastisch weekend'. 45.000 bezoekers bezochten optredens van onder andere dj-duo Rebellion, Nicky Romero, MAAN en Kraantje Pappie. Op een enkel incidentje na verliep de dag gemoedelijk. Tijdens een van de optredens werd traangas in het publiek gegooid.
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

Bezoekers meldden zondagavond dat mensen tijdens het optreden van Sub Zero Project de tent uitrenden met hun handen voor hun mond. Er was een traangasbom gegooid tussen het publiek.

Volgens woordvoerder Geertje van Zoggel komt dit helaas vaker voor op grote festivals. "Criminelen gebruiken traangas om paniek te zaaien onder het publiek. Terwijl bezoekers druk zijn met hun tranende ogen of ademhalingsproblemen, slaan zij hun slag door tasjes of broekzakken leeg te roven."

"Het is net als een vechtpartijtje."

Van Zoggel laat weten dat het voorval van korte duur was en geen grote impact heeft gehad op de sfeer van de dag. "Het is net als een vechtpartijtje: mensen rennen ervan weg, er ontstaat even paniek, maar binnen een minuut trekt het gas weg uit de tent en kan er weer gefeest worden."

Mensen die last hadden van tranende ogen zijn buiten de tent opgevangen. "Vaak trekken de zere ogen na een half uur weer weg. We hopen dat ze daarna weer van de muziek en het mooie weer hebben kunnen genieten."

"Als we zien dat het ergens misgaat, kunnen we snel ingrijpen."

Hoe de daders het traangas hebben meegesmokkeld weet Van Zoggel niet: "We hebben bij de ingang gefouilleerd en er hangen veel camera's. Als we zien dat het ergens misgaat, kunnen we snel ingrijpen."

Willem de Louw, expert evenementen & openbare orde bij de politie, onderschrijft dat het festival rustig is verlopen. "We hielden één persoon aan voor wangedrag en het niet kunnen tonen van een ID-bewijs. Geen grote incidenten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!