Theo draagt het hele jaar een kersttrui: 'Mensen lachen me soms uit'

29 mei 2023 om 20:00 • Aangepast 7 juni 2023 om 02:00
nl
In de kringloopwinkel van Theo lijkt het het hele jaar door kerst. Tussen alle kopjes en tweedehandskleding kun je er terecht om de voorraad kerstballen aan te vullen. Ook Theo zelf wil het feest, zelfs midden in de lente, niet achter zich laten. Heel het jaar draagt hij een kersttrui. "Het levert veel gekke blikken op."
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

Op zijn gemakje geeft Theo rustig allerlei spulletjes een plekje in de schappen van kringloopwinkel de Tierelantijn. Klanten kijken zo halverwege de lente gek op, als hij ze begroet in zijn favoriete groene kersttrui.

"Toen ik klein was wilde ik kerstman worden, maar ik mis een goede baard."

"In december wordt onze stichting altijd goed geholpen", begint hij. De Tierelantijn helpt namelijk mensen die in armoede leven. In december krijgt de winkel veel extra hulp, maar in andere maanden lopen de donaties terug. "Dat terwijl we weten dat deze mensen ook alle de andere dagen hulp nodig hebben."

En dus maakt hij er een statement van om heel het jaar lang dat kerstgevoel vast te houden. "Zorgen voor elkaar en vrede op aarde, zou eigenlijk gewoon heel het jaar door moeten", vindt Theo, die sinds september 2021 elke dag in een kersttrui loopt.

"Ik wilde eigenlijk kerstman worden toen ik klein was", vertelt hij. "Het leek me mooi om mensen blij te maken. Maar ik mis een goede baard", lacht hij. "Op deze manier hoop ik toch te kunnen helpen."

"Ik word vaak uitgelachen om mijn kersttrui."

Niet iedereen begrijpt zijn boodschap meteen. Zeker als ze Theo bij warm weer in zijn trui zien lopen, krijgt hij rare blikken. "Ik word vaak uitgelachen als mensen mij in mijn kersttrui zien." Als hij dan uitlegt waar hij het voor doet, kan hij toch op begrip rekenen. "Als je toch het gesprek aangaat, vinden ze het wel goed wat ik doe. Er is zelfs een collega die nu ook kersttruien draagt als ze in de winkel werkt", zegt hij vrolijk.

Nu het steeds warmer begint te worden, wordt het toch echt minder leuk, zo'n trui, geeft hij toe. Sinds kort heeft hij daarom ook maar Kerst-T-shirts aangeschaft.

Theo aan het werk in zijn Kerst-T-shirt
Theo aan het werk in zijn Kerst-T-shirt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!