Legendarische bekerwinst NAC herbeleefd door doelpuntenmaker en fan

31 mei 2023 om 08:00 • Aangepast 9 juni 2023 om 02:03
nl
Het is precies vijftig jaar geleden dat NAC de KNVB-beker won. Op 31 mei 1973 versloeg de club in de finale NEC met 2-0. Omdat de Bredase prijzenkast verder vrij leeg is, herbeleven we deze bijzondere dag met doelpuntenmaker Ad Brouwers (77) en fanatieke supporter Wiet Kerkhoven (70).
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Als Wiet Kerkhoven rondkijkt op het Chasséveld in Breda krijgt hij een warm gevoel. Hij herinnert zich Hemelvaartsdag van 31 mei 1973 nog als de dag van gister. Duizenden NAC-supporters kwamen bijeen om af te reizen naar Rotterdam. Hun club speelde in de Kuip de bekerfinale tegen NEC en hij was erbij.

"Ik was twintig en kwam met een vriend al vroeg aan op het plein", zo vertelt Wiet, ook in een podcast. "We droegen allebei een gebreide NAC-sjaal en hadden ook nog een grote vlag bij ons. Het Chasséveld was al hartstikke druk en één grote chaos. Er speelde een carnavalskapel en er stonden honderd bussen klaar. Ik voelde alleen maar trots!"

"Het was geen verdiende overwinning, maar dat maakt geen reet uit."

En nu nog, want Kerkhoven gaat maar al te graag mee naar de Kuip om het bekersucces te herbeleven. Ook Ad Brouwers gaat mee, aanvaller uit de selectie van 1973. Hij was destijds ook onderwijzer. "Er heerste bekerkoorts in Breda", zo herinnert hij zich. "De kinderen op school wilden allemaal met mij op de foto en collega's bedelden om wedstrijdkaarten. Het leefde echt."

Onderweg van Breda naar de Kuip biecht Brouwers meteen al iets op. "De bekerfinale was mijn slechtste wedstrijd ooit, maar ik scoorde dus dat bleef hangen. En het was, dat kan ik na vijftig jaar wel zeggen, niet echt een verdiende overwinning voor ons. Maar ach, dat maakt geen reet uit", zo lacht de voormalige aanvaller van NAC.

Aangekomen bij de Kuip herinnert supporter Wiet Kerkhoven zich dat het bier in de rust al op was. Hij wijst ook naar vak D, de plaats waar hij met de meest fanatieke NAC-aanhang het duel zag. "Wij schreeuwden en zongen en beheersten het stadion. De NEC-fans werden steeds stiller en ook zonder de 1-0 van Stanley Bish (11e minuut) hadden ze niks te vertellen."

"Ik heb vijftig jaar volgehouden dat ik bij de goal op de kruising mikte, maar dat was niet waar."

De boel ontplofte helemaal toen NAC via Ad Brouwers een kwartier voor tijd -tegen alle verhoudingen in- ook nog de 2-0 maakte. Opnieuw een confessie. "Ik viel op de grond en zag de bal bij toeval naast mij liggen. Ik stond snel op en schoot op goal. Het was een schot van een wanhopige, maar de bal verdween recht in de kruising. Ik heb vijftig jaar volgehouden dat ik daarop mikte, maar dat was niet waar."

NAC won de beker en een volksfeest barstte los. Een zege die de Bredase club volgens Kerkhoven veel heeft gebracht. "Hier in de Kuip is het gevoel geboren dat we als groep supporters iets toe kunnen voegen aan het elftal op het veld. Het is de basis geweest voor het Avondje NAC."

Voordat de reis weer teruggaat naar Breda kijkt Ad Brouwers nog eenmaal naar het veld. "Het is best emotioneel om hier te zijn en de bekerwinst is meer dan een mooie herinnering. Het is ook een hoogtepunt in mijn leven."

Het NAC Museum maakte een podcast gemaakt over de herbeleving van Ad Brouwers en Wiet Kerkhoven.

Ad Brouwers en Wiet Kerkhoven.
Ad Brouwers en Wiet Kerkhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!