Reekalfjes doodgebeten, dus krijgt baasje meteen boete als hond losloopt

31 mei 2023 om 15:16 • Aangepast 9 juni 2023 om 02:03
nl
De tijd van vriendelijk vragen aan het baasje of de hond in het bos aangelijnd kan worden, is definitief voorbij voor boswachter Erik de Jonge. Voor de derde keer binnen een week is op de Brabantse Wal bij Bergen op Zoom een reekalf doodgebeten. Wie een hond los laat lopen in het gebied, riskeert een boete van honderd tot honderdvijftig euro.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De maanden mei en juni zijn de kraamperioden in de natuur. In die tijd kan boswachter Erik de Jonge sowieso geen loslopende honden in het bos gebruiken. "We balen al als een ree wordt gepakt. Maar we zitten niet te wachten op reekalfjes of andere jonge dieren die worden doodgebeten door honden."

"Met de boa's, opsporingsambtenaren van de gemeente, hebben we afgesproken dat we vanaf nu alle baasjes van loslopende honden in de natuur op de bon gaan slingeren. Het gaat niet alleen om reekalfjes, ook om bijvoorbeeld de broedgebieden met weidevogels. Vorige week liepen daar nog mensen met twee loslopende honden door het broedgebied. Daar past geen waarschuwing bij, maar een boete."

"We geven graag uitleg, maar de tijd van waarschuwen is voorbij."

Voor de boa's in de Brabantse Wal is het in deze periode dus zero tolerance: elke overtreding die de boa's zien, wordt meteen beboet. "We zien in deze maanden te veel loslopende honden. We houden extra toezicht, met name op drukke tijden. Daarnaast hebben vrijwilligers al extra borden opgehangen in het bos met het verzoek honden aan te lijnen. We geven graag uitleg, maar de tijd van waarschuwen is nu voorbij."

Het baasje van een loslopende hond kan rekenen op een boete van honderd tot honderdvijftig euro. "Gaat iemand ernstig in de fout, bijvoorbeeld als zijn hond achter wild of een vogel aanjaagt, dan komt de wet op natuurbescherming in beeld. Dan hebben we het al over boetes van enkele honderden euro's. Daar zijn we heel streng op en dat is nodig ook."

"Mensen onderschatten het jachtinstinct van hun hond."

Volgens boswachter De Jonge worden mensen vaak verrast door hun eigen hond. "Ze onderschatten het jachtinstinct van de hond. Ze denken dat hun hond zo lief is en het jaaggedrag nooit zal vertonen. Zodra een hond in het bos een jong dier ziet, gaat hij er achter aan. Maar ook volwassen dieren zijn niet veilig. Een klein wit poedeltje krijgt een ree niet snel te pakken, maar kan hem wel de dood injagen."

De geboortepiek in het bos is rond 1 juni. "In deze periode kunnen we geen honden gebruiken. Behalve op reekalfjes, hebben ze het ook voorzien op jonge ransuiltjes, eendenkuikens of een boommarter die door zijn onhandigheid niet in de boom kan komen. Elke loslopende hond pakt zo'n beestje."

De Jonge: "In deze maanden moeten we extra zuinig zijn op onze natuur en genieten van het bos. Dat willen mensen ook wel, maar ze onderschatten het vaak. 'Mijn hond luistert goed', zeggen ze dan. Maar dat gaat helaas niet altijd op."

LEES OOK: Voor derde keer binnen week een reekalf doodgebeten: 'Wij gaan handhaven'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!